Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Horrorra akadva 5

Folytatódik a modern kori paródiák egyetlen még működőképes egyik legsikeresebb sorozata, a Scary Movie aka Horrorra akadva. Most már az ötödik rész lesz műsoron, melynek két forgatási fotón kívül a folyamatosan bővülő szereplőgárda adja aktualitását. A rendezői széket Malcolm D. Lee, az eddig inkább fekavígjátékok terén "brillírozó" direktor nevével látták el, akitől eddig a Téglatesó vagy a Soul Men volt érdemibb alkotás. A forgatókönyv David Zucker (Csupasz pisztoly-széria) és Pat Proft (Csupasz pisztoly-széria, Rendőrakadémia-karakterek, Horrorra akadva 1-4) keze munkája.

Az eddigi szereplőgárda sem volt piskóta, elvégre Charlie Sheen mellé Lindsay Lohan, Ashley Tisdale, Simon Rex, Terry Crews és Heather Locklear hozta a hírnév-szekciót. Hozzájuk csatlakozott a mostani bejelentések szerint Mike Tyson (Másnaposok), Audrina Patridge (The Hill) és Kendra Wilkinson. Ennyi arc már egyértelműen garantálja a blőd poénok sorozatát, arról nem beszélve, az eltelt hét év során annyi trash került ki, bőven lesz miből ihletet meríteni.

Céldátum 2013. április 19.

0 Tovább

Looper - A jövő gyilkosa

Az időutazás kényes, mégis hálás téma: egyrészt baromi nehéz újat mutatni a műfajban, elvégre megannyi zsáner nyúlt már a témához, másrészt viszont ha teletömöd ismert arcokkal a szereplőgárdát, legalább átlagos szkript esetén garantálható a siker - még ha nem is lesz kiugró. Azt érdemes leszögezni, a fizikai törvényszerűségeket nehéz integrálni nagyjátékfilmes keretbe, hiszen vagy Stephen Hawking-szintű alaposságot várnak el a szakbarbárok, vagy nézhető és szórakoztató filmes közeg konyhanyelvi és logikai buktatókkal teli verziója várja a nézőt. Arról nem beszélve, 2012-re már sokkal szkeptikusabb és válogatósabb az átlagnéző, a szobatudósok milliói pedig bármikor képesek elméletek ezreivel szétbombázni egy jól működő forgatókönyv akár egyetlen rossz időben elhangzó mondatát is...

0 Tovább

UIP-hírek

Nem öncélú a gyilkolás a Vadállatokban

Salma Hayek is csatlakozott Oliver Stone rendezőhöz Vadállatok című új filmje védelmében. A minap Budapesten előadást tartott rendező magyar közönségének is elmondta, azért olyan sok a kegyetlenkedés a filmben, mert a drogkartellek világa ilyen, és ő mindig a valóságról akar mesélni. A mexikói származású színésznő, aki a Vadállatokban egy drogkartell vezetőjét alakítja, most megtoldotta Stone magyarázatát egy lépéssel.

- Realisztikusan ábrázoljuk a sok gyilkolást, mert így mennek a dolgok a drogháborúban, de van ennek egy mélyebb üzenete is - mondja Salma Hayek Múmialegújabb interjújában. - Azzal, hogy bemutatjuk a sok vérontást, arra hívjuk fel a figyelmet, hogy aki drogot vásárol, maga is elősegíti az erőszak terjedését. Minél több drog fogy, annál kegyetlenebb a drogháború, elég csak arra gondolni, hogy Mexikóváros agglomerációjában már a hadsereg is harcol a drogkartellekkel, nem csak a rendőrség. Erre eddig csak vidéken volt példa.

(Savages - hazai bemutató: 2012. október 4.)

0 Tovább

Démoni doboz

Most, hogy beköszöntött az ősz, mind több borzongatónak szánt alkotás érkezik a mozikba: először a múlt heti, esedékes Kaptár-epizód köszöntötte a legszínesebb évszakot, majd rögtön egy családi horror következik, ez a mostani iromány tárgya. A műfaj talán a leginkább keresett zsánerek közé tartozik, azonban az utóbbi időben egész egyszerűen kiüresedett mind tartalmi, mind formai értelemben. A sokadik lehúzott bőr egy-egy emblematikus vagy legalább említésre érdemes kortárs alkotás részéről már a teljesen okafogyott folytatásokat erőlteti, arról nem beszélve, hogy ugyan utólagos piaci eredmények alapján létjogosultságot nyernek ezen alkotások, azonban még mindig a nagy klasszikusokhoz nyúlunk vissza, ha igazi horrort akarunk nézni…

A sztori rémesen egyszerű és ennek megfelelően kommersz társadalomkritikával is bír: a kosárlabdaedző Clyde (Jeffrey Dean Morgan) mind több problémával kénytelen szembenézni. Egyrészt válása után új életet kénytelen kezdeni, miközben egyetlen bűne az, hogy nem tudta megtalálni az arany középutat a család és a karrier közt. Volt felesége, Stephanie (Kyra Sedgwick) továbbra is a közös házban él lányaikkal, aki más-más módon igyekeznek túltenni magukat szüleik hibáin. A nagyobbik lány, Hannah (Madison Davenport) az iskola szebbjei közé tartozva egyengeti leendő populáris nagylány-életét, míg húga, Em (Natasha Calis) visszahúzódóbb és nem annyira közkedvelt lányként elemészti magát a történtek miatt. Egy apás hétvége során Em szert tesz egy vésett fadobozra, melynek már előző tulajdonosa sem volt épp szerencsés természet. A lány egyre inkább a doboz "lakójának" hatalmába kerül, mint megmagyarázhatatlanabb viselkedést öltve magára. A megszállottság tényét egy ortodox zsidó rabbi igazolja a doboz láttán, majd megindul a harc a lány ártatlan lelkéért!

0 Tovább

A kaptár - Megtorlás 3D

Az Underworld-széria mellett A kaptár-sorozat bír még nagyjából hasonló jelentőséggel a 2000-es évek horrorfilmjeinek rajongói körében: abszolút nem korszakalkotó vagy filmnyelv-újító alkotásokról van szó, csak úgy az egyszeri és könnyen fogyasztható kommersz horror rajongóit időről időre beszippanthatja a mozi sötétje. Míg a vámpírtörténet már a negyedik felvonásával büszkélkedhet, addig a játékból adaptált zombik elleni harc immáron ötödik alkalommal jelentkezik - mind a két alkotás tovább erősítve a házastársi viszonyokat, elvégre Len Wiseman Kate Beckinsale hites ura és rendezője, míg a Kaptár-rendező Paul W.S. Anderson pedig hasonló szerepet tölt be Milla Jovovich életében. Na de legyen elég ennyi a bulvár-részből, jöjjön az új kaland!

Alice-t legutóbb egy teherhajó fedélzetén hagytuk, amikor a több száz kiolvasztott rabbal egyetemben épp bevárni készült az Umbrella Társaság kommandósait. A nyílt vízen könnyedén elintézik a kommandósok a menekülteket, míg Alice ismét laborpatkánnyá silányul. A kihallgatások során mind jobban megőrülő nő azonban egy furcsa rendszerhiba révén kiszabadul, hogy Tokió utcáin találva magát meneküljön a zombik elől. Mint kiderül, Wesker, az Umbrella (volt) feje áll a kiszabadítási terv mögött, mivel Alice birtokában van a fegyver, amivel a Vörös Királynő fajirtási tevékenységének gátját állhassák. A telep, ahonnan Alice menekülni készül, az Umbrella kísérleti víz alatti telepe, ahol a víruskísérleteket tesztelték a klónokon. Eközben a felszínről is indul egy csapat, akik a felfelé vezető utat tisztítanák meg, csakhogy összetűzésbe keverednek a telep őreivel.

0 Tovább

Fékezhetetlen

Amerika történelme telis-tele van számtalanszor megénekelt hőskorszakokkal, egy ilyennek lehetünk most mi is szemtanúi. A nagy gazdasági világválság idején foganatosított szesztilalom idején erősödtek meg a gengszterek is, félelmet és törvényi fennhatóságot nem ismerő alakokként szálltak szembe a karhatalommal. Elég csak megidézni a Gengszterkorzó című sorozatot, mely az HBO egyik legsikeresebb projektjeként szakmai és anyagi sikereket aratva idézi meg a '30-as évek lokálhangulatát, a legendás bűnözők idejét. Ebbe a korba kalauzol minket Matt Bondurant családi ihletésű regénye is, melyben elődeit, a nagyhírű Bondurant-testvéreknek állít emléket. A forgatókönyvet Nick Cave vette gondozásba, míg a rendezést John Hillcoat vállalta.

A három Bondurant-fivér közös családi vállalkozásként üzemelteti útmenti fogadóját, melynek bevételeit nem kis mértékben egészítik ki szeszfőzéssel - ahogy teszik azt a környéken a jóravaló amerikai polgárok tömegei. Az egész hegy szinte úgy világít, mintha szentjánosbogarak lepnék el minden éjszaka a vadont. A törvény őrei egytől egyig megvesztegetve, elvégre a vidéki amerikainak nem egy szövetségi törvény fogja megszabni, mikor és hogyan ütheti ki magát a házi főzésű lőrétől! A törvény azonban új erőre kap, mikor Chigaco-ból megérkezik a hivatal új embere, Rakes ügynök (Guy Pearce) megérkezi: az új szelek révén még nagyobb részesedést várna a helyi hatóság összes tagja. Forrest (Tom Hardy), a Bondurant Brothers szellemi vezére legendás természetének behódolva megtagadja a behódolást, magára haragítva az egyébként is belső problémáktól szenvedő ügynököt. A hajtóvadászat során előtérbe kerül Jack (Shia LaBeouf) is, aki a legkisebb testvér örökös elnyomásából próbálkozna meg kiszakadni egyedi meglátásai és vakmerősége révén.

0 Tovább

A Bourne hagyaték

Alig öt év alatt csúcsra járatták Robert Ludlum főhősének történetét: Paul Greengrass rendező, Tony Gilroy forgatókönyvíró és Matt Damon mint főszereplő a 2000-es évek egyik legsikeresebb akció-trilógiáját prezentálták. A történet egy amnéziás, lőtt sebektől vérző férfi identitáskeresése rövid úton átcsap a modern, hidegháború utáni titkosszolgálati tevékenységek mocskának ábrázolásába. A 2002-2007 közt játszódó filmek íve tökéletes összhangban működött a korszellemmel, a mindent uraló ügynökségek és droidszerű működésre programozott terepmunkásai csak tovább növelték a paranoid hangulatot. A záró rész premierjére már tudhattuk, a főszereplő és a rendező elhagyja a cseppet sem süllyedő hajót, magára hagyva a leginkább héttérbe szoruló szkript-szerzőt. Gilroy azonban nem esett kétségbe, testvérével tető alá hozták egy spin-off tervezetét, megnyerték hozzá az Universal jváhagyását, találtak is kellően befutott férfiszínészt Jeremy Renner személyében.

0 Tovább

Ted

Az idei év talán leginkább várt és legsikeresebb vígjátéka befutott hozzánk, mintegy másfél hónapos késéssel. Ezalatt volt lehetőség felmérni és mérlegelni, egy ilyen sikert elérő alkotás érdekli-e a magyar nézőt. Mert ugye a rendező, Seth MacFarlane személye itthon még mindig csak kevesek előtt ismert, pedig már több mint tíz éve ott van az amerikai televíziózás élvonalában, először a Family Guy, majd az Amerikai fater, végül pedig A Cleveland-show című sorozataival. Ezek mellé még a külföldi celebégetés, a Roast modern kori vezéralakja. Amikor tehát azt olvasod, hogy ez a kissé elmebeteg, tudathasadásos személyiség élőszereplős játékfilmet forgat, melyben egy plüssmackó életre kel, elönt a remény…

Ami negyed óra után semmivé is lesz. Egész egyszerűen ez a játék- és művészi keret nem az az alkotói korlát, ahol MacFarlane érvényesülni tud. Előismeretek nélkül persze abszolút élvezetes az alkotás, azonban annak ismeretében, hogy a sorozatok hangadóinak emblematikusabb alakjai megfordulnak az alkotásban, kifejezetten kiábrándító. Mindaz a poénmennyiség, ami egy húszperces epizódot frenetikussá tesz, egy másfél órás film esetében teljességgel elsikkad. Hiába a hasfalszaggató utalások, a megbotránkoztató, mégis olyannyira jellemző amerikai társadalomjegyek halmozása, ha a keret, a romantikus jellemfejlődés egészestés változata szó szerint sok, nem a túlcsordulás, szimplán az érdektelenség talajára rángatva a filmet.

0 Tovább

Az emlék más

Ugyan nagyon általánosítva, de kijelenthető, idén remake-nyarunk volt: a képregény-világból Pókember került ráncfelvarrásra, az elődhöz képest nem annyira kiemelkedő anyagi siker bebizonyította, van még kraft a hálószövőben. Mellé érkezett Az emlékmás című 1990-es, mára egyértelműen kult-státuszt élvező sci-fi újraértelmezése, Schwarzenegger baltaarca helyett Colin Farrell huncut mosolyával átitatva.

Egyértelmű anyagi bukás a történet, a pénzeszsák félig sincs megtöltve, Amerikában abszolút a bukások közé sorolva. Pedig nem rossz, sőt: egynyári popcorn-filmnek teljes mértékben megfelel, a látványvilág csodálatos, a hasonló filmek költségvetésének a feléből hozták ki a brutális mennyiségű CGI-munkát. Emellé sikerült egy újszerű megközelítéssel átértelmezni a korábbi mondanivalót, a hangsúlyt a Marsról a Földre helyezve: sokkal emberibb és realistább, az emberiség és a Brit Föderáció történelmére jobban építkező poszt-apokaliptikus világképpel a zsáner nagyjaihoz jobban illeszkedő történetet faragtak az olyan forgatókönyvírók, mint Kurt Wimmer (Equilibrium) és Mark Bomback (Die Hard 4.0).

Rendezői szinten Mr. Underworld, azaz Len Wiseman tevékenykedett, aki ezúttal női főgonosznak szerződtette le hites feleségét, Kate Beckinsale-t, hogy Sharon Stone korábbi eyecandy-szerepét tovább vigye. A pozitív női karakter ezúttal nem latin származású, Jessica Biel lesz a buksiból kitörölt igaz szerelem, ráerősítve a csajbunyó szemet gyönyörködtető voltára. Összességében tehát van miért megnézni a filmet, tényleg látvány terén az egyik legjobb idei induló, azonban valahogy mégsem működött annyira a gépezet, hogy berántsa az embereket…

0 Tovább

Abraham Lincoln: A vámpírvadász

Ütött a végítélet napja, most már nem csak Jane Austen világsikerű könyve lett a zombik martaléka, de Lincoln elnök életpályája a vámpírok árnyékában került újraírásra! Seth Grahame-Smith saját könyvéből írt forgatókönyvére csaptak le Hollywoodban, a megkérdőjelezhető sikerű adaptációra pedig Timur Bekmambetov rendezőt kérték fel. Első blikkre jó választás, elvégre a derék orosz rendező bizonyította már rátermettségét mind a témában (Éjszakai őrség), mind amerikai terepen (Wanted). Ha teljesen őszinte akar lenni az ember, akkor kénytelen bevallani, valahol motoszkált a gondolat, milyen lenne egy hasonló történelmi-fikciós mash-up, főleg egy karakteres rendező által levezényelve, vámpíros témában ilyen minőségét tekintve ínséges időkben, amikor csak a csillogó vámpírok futnak…

Abraham Lincoln (Benjamin Walker) kisfiú kora óta retteg, ekkor vesztette el édesanyját: a háziasszony vámpírharapás áldozata lett, melynek a fiú szemtanúja volt, még ha az eseményeknek nem tudott ilyen jelentőséget tulajdonítani. Édesapja haláláig csak tervezgette a bosszút a fiatalember, majd egy alkoholgőzös éjszakán bosszút kívánt állni édesanyja gyilkosán. A kísérlet majdhogynem az ő halálával ért véget, a vámpírrá alakuló férfi vérszomjától csak egy kocsmában megismert vadidegen, Henry Sturges (Dominic Cooper) közbelépése menti meg. Henry vámpírvadász, aki célt ad Abraham bosszúvágyának, mind jobban megzabolázva a Springfield városában ténykedő vámpír-populációt. Lincoln mind nagyobb szerepet vállal a közéletben, melynek nem kis mértékben Mary Todd áll a hátterében, egy tehetős család lánya, akinek vőlegénye politikai karrierről álmodozik. Főhősünk azért, hogy egyrészt védje embertársait a vámpíroktól, másrészt védje saját gyarlóságuktól a rabszolga-tartás miatt, egészen az Amerikai Egyesült Államok elnöki pozíciójáig küzdi fel magát. A polgárháború során azonban újabb nehézségek érik, a föderációs seregeket vámpírok tömegével töltik fel, ezzel is megnehezítve az elnök vámpírellenes harcát.

0 Tovább

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Utolsó kommentek