Dupla bravúr a Kényszerleszállás

Az amerikai kritikusok ujjongva köszöntik a Kényszerleszállást, szerintük a rendező, Robert Zemeckis és a főszereplő, Denzel Washington pályafutásának egyik legjobb filmje. Köszöntik a két húzónév döntését, hogy visszatértek ahhoz, amiben igazán erősek: az elmélyült és összetett jellemtanulmányhoz, amely többek között azt a kérdést veti fel, a bűnös tisztára moshatja-e becsületét, ha hőstettet követ el.

Washington tapasztalt pilótát alakít, aki egy alkohollal és kokainnal turbózott éjszakai szexmaraton után száll fel gépével, 102 utassal a fedélzeten. Katasztrófahelyzet alakul ki, amelyet bravúrosan old meg, ezért azonnal nemzeti hős lesz. A vizsgálat azonban gyorsan kimutatja szervezetében a drogot és az alkoholt, és megkezdődik a hős vesszőfutása. A pilóta nem csak azért küzd, hogy elkerülhesse a sokéves börtönt, hanem hogy megőrizhesse emberi méltóságát a média és a hatóságok nyomása alatt.

A kritikusok különösen nagyra értékelik, hogy a Kényszerleszállás a súlyos téma ellenére sem nélkülözi a humor, a katasztrófajelenet az utóbbi évek leglátványosabban fényképezett és vágott szekvenciája, és a mellékszereplők is egészen kiválóak (John Goodman, Don Cheadle, Bruce Greenwood).

(Flight - hazai bemutató: 2013. január 24.)

Hugh Jackman hangszálaira szabták A nyomorultak új slágerét

Korán kiszivárgott, hogy A nyomorultak filmváltozata egy vadonatúj dalt is tartalmaz a színpadi musicalhez képest, ráadásul kifejezetten Hugh Jackman kedvéért írták. A premier közeledtével az ausztrál szupersztár részleteket is elárult a dalról.

"Annyira nekem írták, hogy arra is vigyáztak, tökéletesen passzoljon a hangfekvésemhez - meséli Jackman. - A két szerző, Schonberg és Boulil eljöttek és megnézték a Broadway-n az egyszemélyes show-mat. Derekasan végigülték a két és fél órát, hogy minden hangszínnel megismerkedhessenek. A végén gratuláltak, és elmondták, hogy pontosan rám szabják az új dalt. Én csak annyit válaszoltam: igyekszem nem elcseszni."

Jackman A nyomorultak főhősét, az egykori fegyenc Jean Valjeant alakítja. A neki írt új dal a Suddenly (Hirtelen) címet viseli, és akkor hangzik el, amikor Valjean találkozik a kis Cosette-tel, akit a pályakezdő Isabelle Allen alakít.

A nyomorultak filmváltozatát óriási várakozás előzi meg, mert minden idők egyik legnépszerűbb musicalje kerül vászonra. Több mint 60 millió ember látta 42 országban, 21 nyelven, s bár 27 éve mutatták be először, még mindig rekordokat döntöget a pénztárakban. Jackman mellett többek között Russell Crowe, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Amanda Seyfried és Sacha Baron Cohen gondoskodik a sztárparádéról.

(Les Miserables - hazai bemutató: 2012. december 27.)

 

Keira Knightley-nak Lagerfeld tervezi az esküvői ruháját

Már bevésődött a divattörténelem-könyvek lapjaira, hogy Anne Hathaway a minap talpig Valentinóban járult oltár elé, mivel a sztárdizájner úgyszólván saját leányának tekinti őt. A következő bejegyzés alighanem arról fog szólni, hogy Keira Knigtley-nak Karl Lagerfeld tervezte a menyasszonyi ruhát, mivel az angol színésznő jó barátja a mesternek, ráadásul a Chanel arca, Lagerfeld pedig a cég vezető dizájnere. Csak az a kérdés, Keira mikor megy férjhez Jamie Righton zenészhez. Az eljegyzés májusban megvolt, de a folytatásról egyelőre mindenki hallgat. Lehet, hogy meg akarják várni a februári Oscar-gálát, ahol a színésznőnek kinézhet egy szobrocska az Anna Karenináért.

(Anna Karenina - hazai bemutató: 2012. január 24.)

 

Boszorkányvadászokkal startol az IMAX-szezon

A rajongók már lassan megszokják, hogy tologatják a Boszorkányvadászok premierjét. A már év elején elkészült filmet azért nem mutatták be eddig, mert a stúdió meg akarta várni, hogy a főszereplő Jeremy Renner igazi húzónévvé váljon. A Bourne-hagyatéknak köszönhetően ez be is következett, ki is tűzték az új premier napját, a stúdiófőnökök azonban most megint a homlokukra csaptak, miután átlapozták a naptárt. "Mivel a Boszorkányvadászok 3D-s látványorgia, egyértelmű, hogy vele kell kezdeni a 2013-as IMAX-szezont" - jelentette ki Megan Colligan, a Paramount Studios marketingigazgatója. "A szinte folyamatos akció és az elképesztő látványvilág arra predesztinálja a filmet, hogy a nézők IMAX-ban találkozzanak vele először" - mondja Greg Foster, az IMAX Filmed Entertainment elnök-vezérigazgatója.

A filmet ezért Amerikában január 25-én mutatják be, két héttel később, mint eddig tervezték.

Boszorkányvadászok a Jancsi és Juliska című klasszikus Grimm-mese sajátos folytatása. A történet fonalát 15 évvel azután veszi fel, hogy a testvérpár legyőzte a mézeskalács házikóban tanyázó banyát. Jancsi és Juliska (Jeremy Renner és Gemma Arterton) hivatásos boszorkányvadászokká nőtték ki magukat, és nagy sikerrel űzik az ipart, míg szembe nem találják magukat a szinte legyőzhetetlen főboszorkánnyal (Famke Jenssen).

(Hansel and Gretel: Witch Hunters - hazai bemutató: 2013. február)