IMAX-ban is jön Az öt legenda

Olyan jól sikerült Az öt legenda című 3D-s animációs film, hogy érdemes még költeni rá: digitálisan továbbturbózzák, hogy IMAX formátumban is mozikba kerülhessen. Így döntött a gyártó DreamWorks Animation, miután a film a szakmai és a tesztvetítéseken még a vártnál is kedvezőbb fogadtatásra talált.

Az öt legenda az utóbbi évek egyik legeredetibb ötletére épül. A történet arról szól, hogy a klasszikus mesevilág öt legendája, a Mikulás, a Húsvéti Nyuszi, a Fogtündér és az álmokat hozó Homokember, no meg az örök kívülálló Dér Jankó kénytelen összefogni a mumus, azaz Szurok ellen, aki meg akarja szerezni a hatalmat a gyerekek felett.

(Rise of the Guardians 3D - hazai bemutató: 2012. november 29.)

Berágtak a piás Denzel Washingtonra

Tiltakozik a Budweiser sör, illetve a Sztolicsnaja vodka amerikai forgalmazója az ellen, hogy a Kényszerleszállás című filmben Denzel Washington az ő termékeiket fogyasztja. A kétszeres Oscar-díjas sztár alkoholista pilótát játszik, aki szenvedélybetegsége ellenére - vagy éppen azért - megment a biztos pusztulástól egy utasszállító gépet. Washington karaktere végig iszik a cselekmény során, ami ellenkezik az italok forgalmazóinak politikájával, amely mértékletes fogyasztásra buzdítja a vásárlókat. A két italforgalmazó ezért arra kéri a Paramount stúdiót, hogy takarják vagy kockázzák ki a márkajelzéseket a filmben, továbbá annak DVD- és egyéb változatain is. Választ egyelőre nem kaptak, ami nem véletlen.

Egy médiajogász szerint az italforgalmazóknak a dolgot nem érdemes perre vinni, mert a bíróság nem adna nekik igazat: egy reális történetet elmesélő filmben nem lenne életszerű, ha a hős nem létező márkájú alkohollal inná magát mattrészegre. Így a Budweiser és a Sztolicsnaja alighanem továbbra is fontos szereplője marad a filmnek, a forgalmazók meg így jártak.

Robert Zemeckis rendezte Kényszerleszállás egyébként nagy siker az észak-amerikai mozikban, és a kritikusok is rajonganak érte. A múlt héten bemutatott film 27 millió dolláros bevételnél tart.

(Flight - hazai bemutató: 2013. január 24.)

 

Vin Diesel már a repülőket is bántja

Igazán apait-anyait beleadnak a következő Halálos iramban-epizódba. Pár hete a londoni forgatáson egy szétlőtt orosz hadoszlopot fotózhatott, aki elég szemfüles volt. A stáb azóta a szintén angliai Bovington repülőtéren forgat, ahol viszont szétlőtt repülőgépeket láthat, aki elég ügyes. Ez megerősíti azt a következtetést, hogy a sorozat végképp eltávolodik az illegális utcai autóversenyzés tematikájától - éppen ideje, hiszen már öt ilyen produkció készült -, és a hatodik rész immár klasszikus akciófilm lesz, ahol a hősök égen-földön-vízen aprítják egymást.

(Fast & Furious 6 - hazai bemutató: 2013. május)

 

Shia Labeouf 18 millióért harcolna a robotok ellen 

Iparági hírek szerin készen áll Shia LaBeouf, hogy negyedszer is harcba szálljon az alakváltó robotok ellen, de van egy apró kikötése: 18 millió dollárt kér a Transformers 4-ért. A fiatal sztár korábban azt mondta, többé nem szeretne szuperprodukciókban szerepelni, ezért kiszáll a Transformers-sorozatból, és inkább kis költségvetésű művészfilmekben kamatoztatja tehetségét. Ám úgy tűnik, van az a pénz, amiért hajlandó meggondolni magát. A 18 millió egyébként nem is olyan sok, hiszen csak 3 millióval több, mint amennyit a Transformers 3-ért kapott.

A színész sajtósa utóbb cáfolta, hogy LaBeouf a gázsiról tárgyalna a robotos franchise producereivel, egyben azt is, hogy ügyfele valaha is bármi rosszat mondott volna a sok robbanást és kevés párbeszédet felvonultató filmekről. Egyben azt is kijelentette, hogy Shia nem a várható javadalmazás, hanem művészi érték alapján választ filmszerepeket.

A negyedik Transformers-filmnek egyébként még címe sincs, csak az alkotók biztosak, azaz a Steven Spielberg a legfontosabb producer, és szokás szerint Michael Bay rendezi.

(Untitled Transformers Sequel - hazai bemutató: 2014. június)

 

A sztárszerző bekönyörögte magát Tom Cruise filmjébe

Köztudott, hogy Alfred Hithcock csaknem minden filmjében felbukkan egy-egy pillanatra, ahogy Stephen King sem tudta megállni, hogy el ne vállaljon kisebb szerepeket a regényeiből készült produkciókban. Így van ezzel Lee Child is, akinek nagy sikerű krimisorozata egyik könyvéből most készült film. A Jack Reacher címszereplője Tom Cruise, és a stúdiónak feltett szándéka, hogy egész sorozatot készül Child regényeiből. Maga az író rendőrt játszik a Jack Reacherben, abban a jelenetben, amelyben Tom Cruise karakterét kiengedik a börtönből. Child nagyjából két másodpercig látható, így aki nem rajongó, nem is fogja észrevenni - de hát nem is nekik szól ez a kis meglepetés.

Child egyébként újra megnyugtatta a regénysorozat rajongóit, hogy Cruise alkalmasnak bizonyult a főhős megformálására. Jack Reacher ugyanis eredetileg kétméteres, százhúsz kilós exkommandós, míg a filmsztár csak nagyjából kétharmad akkora. Az író szerint azonban ennek nincs jelentősége, szerinte Cruise jobb Reacher lett, mint álmodta volna.

Ha a téli szezon nagy durranásnak szánt Jack Reacher sikeres lesz, a Paramount stúdió megfogta az isten lábát, mert az igen termékeny Lee Child 17 regényt írt hőséről, tehát a franchise jó darabig nem fogyna ki az izgalmas történetekből.

(Jack Reacher - hazai bemutató: 2013. január 3.)