Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

BAFTA-díjátadó, 2013

A Brit Filmakadémia is kihirdette az elmúlt év szerinte legérdemesebb alkotásait. Az este matematikai győztese A nyomorultak négy szobrocskát kapott (női mellékszereplő, látvány, maszk, hang), ami összességében messze nem olyan fajsúlyos. Ahogy arra előzetesen számítottunk, Ben Affleck és az Argo három kategóriában (film, rendező, vágás) is a pódiumra szólíttatott. Mellettük még a Django elszabadul (adaptált szkript, férfi mellékszereplő), a Pi élete (vizuális effektek, operatőr), a Skyfall (brit film, filmzene) és a Szerelem (idegen nyelvű film, női főszereplő) érdemelt ki egynél több díjat.

0 Tovább

UIP-hírek

Anne Hathaway-ben a férje tartotta a lelket

Hetekig szinte kizárólag zabkásakrémet evett Anne Hathaway, hogy gyorsan le tudjon adni 12 kilót A nyomorultak főszerepe miatt. Az egyébként is vékony színésznőtől ugyanis azt várták el, hogy halál közeli látványt nyújtson Fantine, az éhező prostituált szerepében. A színésznőnek a haját is egészen rövidre vágták. Hathaway a decemberi Vogue-nak adott interjújában elárulta, hogy vőlegénye, Adam Shulman - aki azóta már a férje - tartotta benne a lelket a forgatás alatt, mivel a súlyos táplálékmegvonástól és a szerep okozta feszültségtől teljesen maga alatt volt.

"Hetekbe telt, mire újra össze tudtam magam szedni - mondja a színésznő. - Először akkor adtam át magam ennyire egy szerepnek, amikor a Rachel esküvőjét forgattuk, csakhogy akkor nem volt senki, aki segített volna visszatérni a normális kerékvágásba. Most itt volt Adam. Pontosan érti, mit jelent színésznek lenni, és mindenben támogat, ami teljesen elképesztő."

(Les Miserables - hazai bemutató: 2012. december 27.)

0 Tovább

UIP-hírek

A Sandy hurrikán elsodorhatja Noé bárkáját

Nem viccel Darren Aronofsky rendező: Noé című filmje számára 1:1 méretben megépítették a biblia hős tengeri járművét. A gigantikus díszlet Hollywood klasszikus korszakát idézi, amikor még nem támaszkodhattak számítógépes trükkökre, így kénytelenek voltak mindent a valóságban létrehozni, ami kellett a produkció számára. A sors fintora, hogy a hatalmas tákolmány a New Yorkhoz tartozó Oyster Bayben áll, amit már elért a Sandy hurrikán, így megismétlődhet a bibliai történet, legalábbis részben: az árvíz a hátára kaphatja a bárkát. A produkció napokig állni kényszerül az évszázad vihara miatt, a film sztárjai, Russell Crowe, Emma Watson, RayWinstone és Jennifer Connelly addig New York környéki szállodákban húzzák meg magukat.

(Noah - hazai bemutató: 2014. április)

0 Tovább

UIP-hírek

Véres hulla repült a gyerekekre

Már a negyedik részénél tart a Parajelenségek-franchise, de még mindig képes a frászt hozni a közönségre. Talán túlságosan is: egy angliai moziban a Parajelenségek 4-et kezdték el vetíteni a Madagaszkár 3 helyett, és a nézők rögtön rájöttek a turpisságra, amikor felütésként egy véres hulla repült a kamera felé. A gyerekek nem díjazták a meglepetést, sírógörcsöt kaptak, a szülők meg dührohamot. A kijáratnál akkora lett a lökdösődés, hogy csoda, hogy senki nem sérült meg. A mozi vezetése természetesen elnézést kért, és aki akarta, visszakapta a jegy árát, a többiek pedig fél órával később megnézhették az animációs családi filmet.

Hasonló dolog történt öt éve, amikor egy családi film közönsége a Sziklák szeme 2. című horrort kapta az arcába, amelynek nyitójelenetében egy fiatal lány mutáns szörnyet szül. Hogy akkor hány gyerek állt meg a növésben, arról nem szól a fáma.

A Parajelenségek 4 egyébként a toplista élén végzett Észak-Amerikában, több mint 30 millió dollárt termelve, ami rögtön a gyártási költség hatszorosa. A Parajelenségek 5 egy év múlva várható, és már készül egy parás film a latin közönségnek is.

(Paranormal Activity 4 - már a mozikban!)

0 Tovább

UIP-hírek

Dupla bravúr a Kényszerleszállás

Az amerikai kritikusok ujjongva köszöntik a Kényszerleszállást, szerintük a rendező, Robert Zemeckis és a főszereplő, Denzel Washington pályafutásának egyik legjobb filmje. Köszöntik a két húzónév döntését, hogy visszatértek ahhoz, amiben igazán erősek: az elmélyült és összetett jellemtanulmányhoz, amely többek között azt a kérdést veti fel, a bűnös tisztára moshatja-e becsületét, ha hőstettet követ el.

Washington tapasztalt pilótát alakít, aki egy alkohollal és kokainnal turbózott éjszakai szexmaraton után száll fel gépével, 102 utassal a fedélzeten. Katasztrófahelyzet alakul ki, amelyet bravúrosan old meg, ezért azonnal nemzeti hős lesz. A vizsgálat azonban gyorsan kimutatja szervezetében a drogot és az alkoholt, és megkezdődik a hős vesszőfutása. A pilóta nem csak azért küzd, hogy elkerülhesse a sokéves börtönt, hanem hogy megőrizhesse emberi méltóságát a média és a hatóságok nyomása alatt.

A kritikusok különösen nagyra értékelik, hogy a Kényszerleszállás a súlyos téma ellenére sem nélkülözi a humor, a katasztrófajelenet az utóbbi évek leglátványosabban fényképezett és vágott szekvenciája, és a mellékszereplők is egészen kiválóak (John Goodman, Don Cheadle, Bruce Greenwood).

(Flight - hazai bemutató: 2013. január 24.)

0 Tovább

UIP-hírek

Álombevétellel nyitott a Védhetetlen 

A vártnál is jobb eredményt produkált Denzel Washington és Ryan Reynolds új akciófilmje, a Védhetetlen. Észak-Amerikában és azokban az országokban, ahol már múlt hétvégén bemutatták, összesen több 50 millió dolláros bevételt hozott. A kritikusok a két húzónév vonzerejének és a csaknem folyamatos akciónak tudják be, hogy a közönség megrohanta a filmért a mozikat. A legtöbb ítésznek a Bourne-filmek feszes tempója és brutális összecsapásai jutnak eszébe aVédhetetlenről, no meg az, hogy a golyózáporok és autós üldözések hátterében titokzatos összeesküvés sejlik fel.

Denzel Washington ismét nagy élvezettel játszik negatív karaktert: a CIA legnagyobb árulóját, aki hirtelen feladja magát. Épp kihallgatnák egy titkos rejtekhelyen, amikor ismeretlen fegyveresek törnek rájuk, és mindenkit megölnek az árulón és a hely „gondnokán”, a Ryan Reynolds által alakított zöldfülű CIA-sen kívül. A két férfi együtt kénytelen menekülni, és kideríteni, ki a támadók megbízója.

(Safe House – hazai bemutató: most csütörtökön!)

 

Michael Bay, a Transformers-filmek alkotója beváltotja fenyegetését 

Két új filmre szerződött le Michael Bay a Paramount stúdióval, amint az várható volt. Az egyik természetesen a Transformers 4., de előtte még leforgatja azt a kisebb költségvetésű produkciót, amelynek tervét régóta dédelgeti. Mindig is szeretett volna egy olyan Ponyvaregény-szerű sztorival előállni, amelynek hősei testépítők, akik bűnszervezetet alakítanak, emberrablásokat követnek el, zsarolnak, és általában rettegésben tartják fél Floridát, amíg csúnyán rá nem fáznak. A Pain and Gain (kb.: Tiporj és kaszálj) ötletét egyébként egy megtörtént eset adta, az eredeti bűnözők egy miami klubból indultak el végzetes útjukra. A film főszereplői Mark Wahlberg és Dwayne Johnson lesznek. Wahlberg számára fizikailag különösen megterhelő lesz a feladat, mert ha a durván kigyúrt Johnson mellett szeretne profi testépítőnek kinézni, vagy tizenöt kiló szálkás izmot kell pár hónap alatt magára szednie.

Bay számára a Pain and Gain művészi önmegvalósítás is, mert halálosan idegesíti, hogy évek óta azzal cikizik, nem ért semmihez azon kívül, hogy digitálisan generált robotokkal városokat dönt romba. Eredetileg úgy tervezte, hogy már aTransformers 3 előtt leforgatja testépítős filmjét, de a stúdió tavalyelőtt nyomatékosan arra kérte, egyelőre inkább a robotokkal foglalkozzon.

Mark Wahlberget legközelebb a Csempészek című akcióthrillerben láthatjuk viszont. A film összbevétele jelenleg 71 millió dollár fölött jár, ami a produkció költségének csaknem háromszorosa.

Contraband – hazai bemutató: 2012. március 22.)

(Transformers 4 – várható nemzetközi premier: 2014 nyara

 

Hugh Jackman még nyomorultabb 

Nagy ajándékot kapott Hugh Jackman: új dalt komponáltak számára A nyomorultak készülő filmváltozatához. A színész maga jelentette be örömmel a Twitteren, hogy Claude-Michel Schönberg zeneszerzőt kifejezetten ő ihlette. Jackman Jean Valjeant játssza Victor Hugo klasszikusának nagy sikerű zenés adaptációjában, amely Broadway-musicalként lett világhírű. A mű kalandos utat járt be, a nyolcvanas évek végén már Alan Parker (Pink Floyd: A FalEvita) is vászonra akarta vinni, de végül nem sikerült. A mostani rendező A király beszédével világsikert aratott Tom Hooper, és Jackman mellett olyan nagy sztárok szerepelnek a filmben, mint a fondorlatos Javert felügyelőt alakító Russell CroweAmanda Seyfried, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Taylor Swift és Sacha Baron Cohen.

A nyomorultak próbái már javában folynak, a forgatás márciusban kezdődik.

(Les Misérables – hazai bemutató: 2012. december)

      

Bruce Willis: kigyúrt kopasz shotgunnal

Éppen egy éve annak, hogy Bruce Willis ijesztően élethű viaszmását kiállították Madame Tussauds londoni panoptikumában, és most az akciósztár újabb lépést tett a halhatatlanság felé. Legújabb filmje, a G.I. Joe – Megtorlás tiszteletére elkészült az őt ábrázoló akciófigura. A szuperprodukcióban Willis az eredeti G.I. Joe-t, azaz Joe Coulton ezredest alakítja, az előzetes alapján igen vehemensen. Nem kevésbé határozott kiállású az akciófigura is: a kopasz bábu bakancsban, terepszínű, térdvédővel is ellátott gyakorlónadrágban, ellenben feltűrt ujjú fehér ingben szegez előre egy méretes shotgunt. Az akciófigura jóval izmosabb, mint a színész valójában, viszont az eredeti arckifejezést meglepően jól sikerült eltalálni.

G.I. – Megtorlás összes fontos szereplője kapható lesz akciófiguraként, de az igazi tülekedés várhatóan Coulton ezredesét folyik majd.

(G.I. Joe: Retaliation – hazai bemutató: 2012. augusztus)

0 Tovább

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Legfrissebb bejegyzések

2012.11.13.
2012.10.30.
2012.10.24.
2012.10.17.

Utolsó kommentek