Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Becstelen Brigantyk (Inglourious Basterds)

Előszó

Mr. Tarantino közel 10 éves forgatókönyvírással a háta megett vágott bele egy sajátságos háborús filmbe, amely amellett, hogy a tőle megszokott stílusjegyeket tartalmazni szándékozta (ld. western, távol-keletre meghajlás, rég elfeledett zenék bemutatása), nem átallott görbe tükröt tartani a filmgyártás, a náci propaganda és az amerikai hadi vezetés elé. Eredmény alant és tovább...

Lecsó/Közép

Amint azt már megszokhattuk a fentebb említett rendezőzsenitől (ahogy őt nevezni szokás, régen és most egyaránt), a fejezetekre tagolt történetvezetésnek köszönhetően rendesen megtornáztatja a mai, eltunyult és képi világban gondolkodni képes mozinézők agytekervényeit. Nem a filozofikusan bonyolult mondanivalót kell érteni ezalatt, hanem a szálak direkt váltása, elhagyása, a közéjük beiktatott jelenetek lendülettörő hatása révén elevenen kell élni hagyni magunkban az elhangzottakat/látottakat. Jóleső érzés együtt haladni egy ilyen filmmel, lendületben tartva maradni, majd onnan nekiütközni a kicsapott ajtónak....

0 Tovább

G.I. Joe - A Kobra árnyéka

Amint az várható volt, a Transformers sikerén felbuzdul a játékgyártó Hasbro. A két alakváltó-film több mint 1.5 milliárd dolláros bevétele (és sikere) elég alapot szolgáltatott ahhoz, hogy a Paramounttal karöltve vászonra vigyék az idén 45. életévét ünneplő katonai figurák egész estés, élőszereplős filmadaptációját. Az idei nyár viszonylagos elmaradásai és melléfogásai után megállapítható, jelen alkotás nem lóg ki az idei nyári blockbuster-felhozatalból.

Azt szinte el sem kell mondani, hogy a vietnámi háború kellős közepén miért is volt szükség piacra dobni az amerikai gyalogság, a General Infantry (G.I.) kezdőbetűkkel ellátott akciófigurákat... Akkortájt az Egyesült Államokban nem éppen a háború-pártiság állt a középpontban. Johnson elnök kiterjesztette a vietnámi részvételt, megnövelte az állomásozó katonák számát, s mindez a hippi-mozgalom virágzásának kellős közepén nem igazán tette népszerűve az amerikai hadsereget. Több mint 2.5 millió amerikai szolgált Vietnámban, 58 ezer feletti a halálos áldozatok és az eltűntek száma, 150 ezernél is több fizikai sérült van, a lelkileg sérült katonákról nem is beszélve (ld. Született július 4-én című film)

0 Tovább

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Utolsó kommentek