Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kritika: Lore

Nincs fájdalmasabb annál, mint a gyermekek szenvedését nézni és ezáltal átélni, legyen szó bármilyen történelmi háttérről. Egyrészt védtelenek, másrészt ártatlanok, főleg ha háborús időszakról van szó. Nem ők ragadtak fegyvert, eszmét ideát és néptömegeket, hogy manipulálva a társadalmat a saját képükre formálják azt. Vannak generációs bűnök, de nincsenek nemzeti bűnök, már csak amiatt sem, mert a jövő nemzetét azon gyermeke alkotják, akik a szüleik hibái és tévedései miatt szenvednek a jelenben. Ezek miatt is talál be annyira a Lore, mert nem csak a történelmi háttér, hanem a gyermekszereplők nagyjátékfilmnyi szenvedéstörténete csak igazolja, minden tettünkkel a következő nemzedék fog együtt élni - már ha sikerül túlélniük a felelősségre vonás össznemzeti hadjáratát.

0 Tovább

Kritika: Menedék

A Lasse Hallström-hétvége keretében két filmet is kapunk a neves rendezőtől: az első és cikkem tárgya a Menedék című romantikus adaptáció, mely Nicholas Sparks (Szerelmünk lapjai) regénye alapján készült amerikai szirup, míg a másik már az öreg kontinensre és a kezdeti gyökerekhez visszatérő rendező thrillere, annak skandináv rendje és módja szerint. Mivel most előbb a romantika következik, így kicsit magamra erőltetem a hurráoptimista és rózsaszín ködös mentalitást, mert igazság szerint ez a műfaj csak így működik, nem pedig öregedő és pocakosodó kritikusok szemforgató cincálásával. Akkor egy nagy levegővel fejest is ugrom a szív hullámai által korbácsolt nyáltengerbe - mert ez biza érzelmi softpornó drámai felhangokkal!

0 Tovább

Poszter, trailer: Only God Forgives

Új előzetesek és egy poszter érkezett a Drive alkotópárosának, a rendező Nicolas Winding Refn és a főszereplő Ryan Gosling új filmjéhez, az Only God Forgives című alkotáshoz. Már az eddigi anyagok is ütöttek, de ez a film mind magasabbra teszi a lécet. Egész egyszerűen önkívületi transzba sodort a két nemzetközi előzetes!

0 Tovább

Poszter, trailer: Romeo and Juliet

Ismét egy klasszikus hangvételű Shakespeare-adapt érkezik, mégpedig az igencska veretes féléből. Eszméletlenül jó stáblista, az előzetes alapján bizony erős drámaiság a középpontban, panasz egyelőre nincs is. A brit bemutató október 25., addig rághatják a rajongók a körmüket. A rendezés Carlo Carlei érdeme, aki kevésbé ismert rendező a hazai filmrajongók előtt, bár a Pio atya - A csodák embere remélhetőleg sokak számára ismerős. A főbb szerepekben Hailee Seinfeld, Douglas Booth, Damian Lewis, Paul Giamatti, Stellan Skarsgard, Natascha McElhone, Kodi Smit-McPhee. Mire ezt végig veszem, már látni akarom!

0 Tovább

Poszter, trailer: Filth

Őszintén várós, mikor Irvine Welsh (Trainspotting) újabb regénye kerül feldolgozásra. Azok a személyes és mikrotársadalmi tragédiák ábrázolása, amivel ő elénk tárja a nagy skót nyomort, egyszerűen felemelő, miközben gyomorforgatóan le is taglóz. Mindehhez ismételten egy zseniális színész, James McAvoy adja az arcát, főszereplőként láthatjuk ennek a bipoláris, perverz, drogfüggő, alkoholista, pszichopata rendőr képében, ahogy próbál megküzdeni a mindennapjaival, hogy visszanyerje családját is. A rendezés az eddig széles körben kevésbé ismert Jon S. Baird érdeme. Egy baromira erős filmelőzetes és egy veszettül jó poszterrel szolgálnak nekünk. Brit bemutató szeptemberben.

0 Tovább

Képanyag, poszter: The Place Beyond the Pines

Kaptunk egy kis képes jóságot Derek Cianfrance (Blue Valentine) új filmjéből, melyben ismét Ryan Gosling a főszerepben, mellé Bradley Cooper és Eva Mendes a színészgárdához csatolva. A filmet most hétvégén mutatják be az Egyesült Államokban, egyelőre limitált vászonszámon. Hazai bemutatóról nincs hír.

0 Tovább

Úton

Kultregényből filmet készíteni, az az igazán író-rendező próbáló teljesítmény, ha még sikerülne is. Kortárs terén a szememben a legjobb ezen a téren Finchertől a Harcosok klubja, atmoszférikus, miközben atomjaira szedi a modern (fogyasztói) társadalmat. Valami hasonló lehetett az '50-es években a beat-nemzedék körében Jack Kerouac regénye, az Úton. Mind az első szerkesztett kiadás, mind az azóta kiadott Az eredeti tekercs a világháború utáni lelki romokból továbblépni képes, megcsömörlött és nihilista, mégis tartós és igazi értékekre szomjazó fiatalok özönlötték el Amerika útjait. Az értékválság ma inkább a gazdasági válságból való kilábalással és a lakosságot megosztó afgán-iraki háborúk megítélése valami hasonló, de inkább egzisztenciális, mint spirituális útkeresés, ebből kifolyólag messze nem nyújtja a mai mozis korosztálynak egy egyébként az eredetihez képest kilúgozott és súlytalan adaptáció.

0 Tovább

Trailer: To the Wonder

Terrence Malick ismét egy gyönyörűen fényképezett érzelmi hullámvölgy-filmmel fog jelentkezni, ezúttal nem apa-fia kontextust boncolgatva, hanem egy szerelmi háromszöget állítva a középpontba. Mindezt nem csak kapcsolati, hanem vallási szemszögből is vizsgálva, elvégre a narrátor Javier Bardem lesz, aki katolikus papként szerepel. A háromszög egyik csúcsa Ben Affleck lesz, míg a női ellenpólusok Olga Kurylenko és Rachel McAdams képviseletében kerülnek ábrázolásra. A poszter után ez a trailer is azt bizonyítja, némileg populárisabb anyaggal lesz dolgunk, mint Az élet fája esetében, némileg talán emberközelibb is lesz, mint Az élet fája.

0 Tovább

Ígéret földje

Közel tíz év után forgatott ismét együtt Gus Van Sant rendező és Matt Damon, aki most színész és forgatókönyvíró is (színésztársával, John Krasinskivel egyetemben). Ugyan mindenki a Good Will Huntingot említi közös munka címszó alatt, de azért ne feledkezzünk meg a Gerry-ről sem, bár tény, jóval kevesebb rajongót tudhat magáénak. Ahogy ezen alkotás is, több okból kifolyólag. Egyrészt a multi ellenes téma nagyjátékfilmben valahogy most nem közkedvelt, másrészt a csendes tanulság sem hatja meg azokat, akik szeretik az arcukba kapni a véleményt (igen, az amerikai elsődleges piacra értem). Ugyan érezni, milyen erőteljes lenne az üzenet, de az igazán kiemelkedő színészi játék hiánya valamint a katarzis-kerülő, tisztán életszagú film túlságosan lecsupaszítja a művészi üzenetet.

0 Tovább

Trailer: Hours

Nem, ez nem az az Órák. Valaki eldöntötte, Paul Walkerből akkor is univerzális sztárt csinálnak, ha a fene fenét eszik is. Ugyebár 5 rész óta a legjobb buddy Vin Diesel oldalán a Halálos iramban-széria kapcsán (jön is május 23-án a Halálos iramban 6); bejelentették, hogy ő lesz a címszereplő az Agent 47 címen futó Hitman-reboot élén. Erre itt a már dobozban lévő, márciusban filmfesztiválon debütáló Hours, amelyben egy megözvegyülő családapaként a városra szakadó Katrina hurrikán idején kénytelen mindent megtenni a kórházban, inkubátorban fekvő kislányáért.

A film az első rendezése lesz az eddig forgatókönyvíróként "remeklő" Eric Heisserer karrierjében, aki eddig olyan filmek kapcsán lehet ismerős, mint a Rémálom az Elm utcában-remake, a Végső állomás 5. valamint A dolog-remake. Meglátjuk, ha nem riogatáson van a hangsúly, mire képes az író-rendező.

0 Tovább

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Utolsó kommentek