Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karakterposzterek: Into the Woods

A Disney mesés Bosszúállókja, az Into the Woods animált karakterposzterekkel csábítaná a nézőket, ha a mese mash-up eddigi anyagai nem váltanák be a hozzá fűzött reményeket. Igazi karácsonyi ajánlat, elvégre Amerikában december 25-ével debütál.

0 Tovább

Poszter, trailer: Chappie

Neill Blomkamp emblematikus rendező a posztapokaliptikus szegregáció témakörében játszódó filmjeivel (District 9, Elysium), pedig még ezzel együtt is csak a harmadik nagyjátékfilmje előzetesének örülhetünk. Ezúttal már a robotika felé nyitunk, a mesterséges intelligencia párhuzamos létjogosultságával az emberi élet tisztelete mellett. Egy tömeggyártott ipari terméket hackel meg Deon (Dev Patel), hogy mesterséges intelligenciával felturbózva értelmes életet adjon Chappie-nek (Sharlto Copley). A gyermekien ártatlan tudatra ébredő Chappie neveléséből a Die Antwoord tagjai, Yo-Lanid Visser és Ninja saját magát alakítva veszi ki a részét, ezáltal még hitelesebb képet adva a dél-afrikai problémákról. Persze rájönnek odafent Deon tettére, az általuk instabilnak tartott Chappie-re pedig vadászni kezdenek Vincent (Hugh Jackman) vezetésével. Amerikai bemutató 2015.03.06.

0 Tovább

Poszter, trailer: Minions

A Gru-filmek kedvelőinek csemege, egészestés minion-film érkezik jövő nyáron. A sztori még a Gru előtti időkről szól, mikor ezek a kis furcsa teremtmények arra hajtottak, hogy a leggonoszabb gazdát (egy T-rex, Napóleon, Drakula) találhassák meg, akit szolgálni tudnak. Történelmi korszakokon át keresték az igazit, míg eljutottak 1968-ban New Yorkba. Persze a gonoszok is szóhoz fognak jutni, az eredet szinkronban Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan is szerepet vállalt. Hazai bemutató 2015.07.09., egy nappal az amerikai premier előtt. Családosok, gyermeklelkűek, gyülekező!

0 Tovább

Poszter, trailer: Furious 7

Megérkezett a Halálos iramban-széria 7. részének angol és magyar nyelvű előzetese is. Búcsút intünk Paul Walkernek, ezzel valószínűleg más mederbe terelődik majd a fő szál. Az aktuális gonosz Die Hard-szintre emeli a sztori, ugyanis az előző rész főellenségének csúnya, rossz bátyja lesz az, aki a sokszínű Toretto-család életére tör. Azért erős irónia Stathamat nagytesónak nézni, de a lényeg, hogy megint sikerült emelni a tétet a korábbiakhoz képest, így esély van arra, hogy a legjobb film épp ez legyen a házon belül. Igaz, a korábbi nagy kedvenc, a 4-5-6. részt jegyző Justin Lin rendező helyett James Wan veszi át a stífétát, aki jobbára horrorjai révén ismert (Fűrész, Démonok között). Magyar bemutató 2015. április 2.

0 Tovább

Marvel: Phase 3-bejelentések

A korábban megszokottakhoz képest nem a San Diego-i Comic Con, hanem a hollywoodi El Capitan színházban tartották a Marvel sajtótájékoztatóját a Phase 3-mal kapcsolatban. Kevin Feige vezette az eseményt, de ott volt Joss Whedon Bosszúállók-rendező és A tél katonája alcímet viselő Amerika Kapitány-folytatást rendező testvérpár, Anthony és Joe Russo is. A körítés szokványosnak nem nevezhető, a megszállott rajongók bekiabálásának hiánya éppenséggel csorbította a bejelentésekkel kapcsolatos reakciókat, de ettől függetlenül ütős hírek és promóképek érkeztek, melyeket megjelenési időrend szerint vizsgálhatunk be.

 

2016.05.06. Captain America: Civil War

Ezzel el is érkezhetünk rögtön a talán legnagyobb dobáshoz a Marvel Cinematique Universe (továbbikban MCU) háza tájáról. A bejelentést követően színpadra is érkezett Rober Downey Jr. és Chris Evans, hogy ökölpacsival nyugtázzák a leendő szembenállást. A hazai kiadványok most jutnak el a sztori végéhez, úgyhogy már magyarul is olvasható a Polgárháború és Amerika Kapitány halála is. Chris Evans korábban bejelentette, ez lesz az utolsó önálló filmje a csillagos lobogós hős gúnyájában.

2016.11.04. Doctor Strange

Hónapok óta színészkeringő zajlik a produkció körül, alig van olyan 30 feletti markáns sztár, aki nem került szóba a mágus megformálójaként. Hogy csak párat említsek: Joaquin Phoenix, Jared Leto, Matthew Modine vagy Tom Hardy. Ugyan a hivatalos dátumhoz bejelentés nem érkezett, de Benedict Cumberbatch az álltólagos befutó. Addig, amíg Feige nem erősíti meg, addig nem mehetünk biztosra, de eddig ez a legerősebb gyanú.

2017.05.05. Guardians of the Galaxy 2

James Gunn Japánból köszönt be az egybegyűlteknek, aki egyből be is lengeti, hogy a tervezetteknél hamarabb, már májusban láthatjuk az idei év egyik, ha nem a legnagyobb filmes durranásának folytatását. Azt már korábbról tudtuk, hogy a csapatból mindenki visszatér, a Marvel szokásait ismerők meg sem lepődnek ezen, elvégre a stúdió több filmre szóló szerződésekkel operálva biztosítja a produkciók jövőjét. S az ok, amiért hónapokkal korábban kerül bemutatásra, az nem más, mint

2017.07.28. Thor: Ragnarok

Asgard a végítélet felé halad, a Ragnarok az északi viking mitológia szerint a világ végén vívott csata, ahol az egyik oldalon Odin és az istenek, a másikon pedig a Loki vezette óriások küzdenek életre-halálra. Ezzel akár véget is vethetnek Thor asgardi kiruccanásainak, elvégre a mitológia az óriások győzelmét és a káosz eljövetelét jósolja meg.

2017.11.03. Black Panther

Egy újabb MCU-újonc, a wakandai herceg, aki elődei munkásságának továbbvitelével ölti magára a Fekete Párduc jelmezét, hogy megvédje királyságát mindenféle betolakodótól. Ezzel a lépéssel multikulturális nyitás előtt áll a Marvel, afrikai színtér kerülhet be a fő csapásvonalba, amit nagyszerűen megalapoztak már az Ultimate Avengers 2. részében. Igaz, hogy eddig csak animációs megjelenései vannak a karakternek, de remek utánpótlás lehet Amerika Kapitány időszakos kiesése és A tél katonájával való pótlásáig. A főszerepet Chadwick Boseman kapja, aki kiváló fizikumáról A 42-es és az Újoncok napja filmekben már tanúbizonyságot tett előbb baseball-játékos, maj NFL-draftra esélyes sportolóként. A karakter már a 3. Amerika Kapitány-filmben is fel fog bukkanni, úgyhogy inenntől erős átjárás lesz a filmek közt, nem csak a Bosszúállókban lesz csapatosdi.

2018.07.06. Captain Marvel

Scarlett Johansson legnagyobb bánatára nem Fekete Özvegy kap első nőként önálló filmet az MCU háza táján, hanem Marvel Kapitány. Képregényeseknek többet mond a név, Carol Danvers katonából lesz szuperhős. A logikus döntés tényleg ez utóbbi bevezetése a kánonból, hiszen a későbbiekben kifejtem, milyen fontos karakterről beszélhetünk. Legalább annyi átjárása lesz, mint Fekete Párducnak. Főszereplőnk még nincs, de tippre legalább annyira nagy keringőre számíthatunk, mint Doctor Strange esetében.

2018.11.02 Inhumans

Újabb intergalaktikus csoport lép be az MCU ajtaján, akik még a A galaxis őrzőinél is merészebb választás lesznek. Náluk a humor már kevésbé dominál, ellenben a harcok és a civilizációk közötti konfliktusok sokkal inkább előtérbe kerülnek. Karaktereket felesleges lenne még keresni, hiszen a képregényes alap is jó néhány tagot számlál és legalább annyi vetésforgó volt csapaton belül, mint a Bosszú Angyalainál – azért a kifejezés, mert a nagy csapatmozgás inkább a képregényhez köthető, míg az MCU fix csapatra épített eddig és csak most fognak majd Amerika Kapitány karaktere mentén változtatásokat eszközölni.

2018.05.04. Avengers: Infinity War  Part 1, 2019.05.03. Avengers: Infinity War Part 2

A bejelentések közti legnagyobb húzónév továbbra is a Bosszúállók-folytatások. Már nyakunkon a 2. rész, melyben Ultron révén még újabb gonosz kerül a képbe James Spader megformálásában, de nem árt tudni, hogy a már korábban is látott Thanos lesz itt a legkeményebb ellenfél. Josh Brolin révén színész is van hozzá, a sztori a képregényben adott, ami idén került a hazai olvasók kezébe Végtelen hatalom címen, szóval abszolút képben lehetünk a ránk váró eseményekkel kapcsolatban.

Ennyi lett volna a hivatalos bejelentés. Volt több kérdés is, jelesül Pókember vajon csatlakozni fog-e a Bosszúállók csapatához.  A kérdésre Feige annyir válaszolt, hogy minden, ami most nem lett hivatalosan bejelentve, vagy nem igaz vagy csak pletyka. Ezzel kifogta a szelet a Sony vitorlájából, de az is lehet, hogy csak jobb alkupozíciót akarnak, hiszen a hálószövő maga is aktív részese a Polgárháború eseménysorozatának, ami pedig másfél éven belül bemutatásra is kerül.

Ehhez csak lazán kapcsolódva felmerült az önálló Hulk-film kérdése is, amire ennél pozitívabb válasz érkezett. Hulk szerepelni fog az összes Bosszúállók-filmben, ami mindenkinek, aki látta a címeket és ismeri a sztorikat, evidens is volt. Ettől függetlenül azonban nincs tervbe véve egy önálló film.

Záráképp pedig az Ultron kora szinkronos előzetese, az eredeti szinkron itt tekinthető meg. Az már biztos, Ultron szinkronjára lehet is újracastingolni.

0 Tovább

Egy internetadó margójára

Még el sem ült az önkormányzati választás okozta örömünnep a Fidesz háza táján, jött a beutazási tilalom hat, mindezidáig meg nem nevezett kormányközeli tisztviselővel szemben. Mindezt a hivatalos amerikai álláspont miatt korábbi, szintén amerikai cégek által első körben a magyar adóhatóság felé jelzett korrupciós vádak eredménytelen kivizsgálása miatt hozták meg önhatalmúlag, miután a megvádolt fél a számunkra már megszokott eredménytelen vizsgálattal állt elő. Ennek árnyékában pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015-ös adótervezettel egy a magyar honpolgár számára mindennapjaiban égetőbb szégyenfolttal gazdagították a politikai napirendet: ez nem más, mint az internetadó. Ez egy a telekommunikációs adóhoz hasonló mennyiségi adónem lenne, mely minden leforgalmazott (azaz le- és feltöltéssel egyaránt összeadódó) egy gigabájtnyi adatmennyiség után 150 Ft-ot illene a szolgáltatónak az államkasszába befizetnie. Az inspirációt jelentő, idén már kétéves telekommunikációs adó sem váltotta be azt a fals reményt a kormányzat részéről, hogy a szolgáltatók nem terhelik át az előfizetőkre. Mint minden esetben, ahogy láthatta azt mindenki az eltelt két évben, ki kiegészítő havidíjjal, ki a valós 2 Ft/perces kapcsolási díjjal, ki pedig a havidíj emelésével, de minden esetben a fogyasztóra terhelte az adóterhet. Ezt bő két éve már kifejtettem, milyen valószínűsíthető pluszbevételt jelent az államkasszának, ennek kevesebb, mint a felét remélnék a mostani lépéstől. Nézzük azonban ezt az új, lassan magyar szabadalmi védjeggyé váló adónemet a gyakorlati oldalról!

Rögtön az elején ketté kell választani a kétféle internetes kategóriát, melyek a vezetékes és a mobilinternet mentén válnak ketté. Azért fontos a megkülönböztetés, mert utóbbi kategória jelentős része eseti, nem rendszeres és végképp nem havi szinten tervezhető fix bevételt generáló forgalom, így az esetek döntő többségében még a belépő szintű adatmennyisége sem jöhet szóba. Az előbbi kapcsán könnyebb a mozgástér, hiszen ott nagyrészt 1-2 éves hűségnyilatkozatokkal kapnak kedvezményt az ügyfelek, végponti felhasználóként egy ponthoz rögzítve, nagyobb sávszélességgel és adatmennyiségi korlátlansággal. Ezek a felhasználók ha csak a legális tartalmakat vesszük csak alapul, akkor is simán generálnak 10-20 gigabájtnyi adatforgalmat, elvégre a platform is erőforrás-igényesebb, a betöltendő webfelület is nagyobb terjedelmű, a megtekintendő videók is nagyobb felbontásban kerülnek a szemünk elé. Így ezek a felhasználók a 150 Ft-os célszámot alapul véve 1500-3000 Ft pluszterhet kapnak a nyakukba. De ne is álljunk meg itt, hiszen az átlag ennél magasabbra jön ki a vezetékes szegmensben, 50-100 gigabájt sem irreális, de ott már a legális webforgalom mellett szürkül az összkép, mert az illegális források is megjelennek. Innentől kezdve pedig 7500 Ft-os minimumról beszélünk, az ipari felhasználókat a havi több száz gigabájtnyi, netán terabájtnyi forgalmaik mellett legatyásodnak pillanatok alatt.

Persze ezen matematika okafogyottá válik, ha hihetünk annak a szintén fideszes (Rogán Antaltól eredő) tétova és az adónemnél is átgondolatlanabb javaslatnak, miszerint a telekommunikációs adóhoz képest itt is plafon kerül bevezetésre, lakosságinál 700 Ft, üzletinél pedig 3-5000 Ft, ez még persze csak elméleti síkon mozog. Visszakapcsolva a mobiltelefonos szegmenst érintő adónemre, azon honpolgárok, akik a mobiljukon neteznek, rögtön duplán adóznak, a szintén két évvel ezelőtt felvázolt Áfa-terhek mellett pedig már harmadik körben, ha a telefonok árának Áfa-részét vesszük (nem az egyforintos lehetőségekkel számolva), akkor pedig már négyszeresen csengetjük forintjainkat az államkasszába. Oda, ahonnan elpárolgott több mint 3 ezer milliárdnyi magán-nyugdíjpénztári megtakarítás a meggondolatlan előtörlesztéses koncepciónak köszönhetően; ahonnan kilométer-arányosan a legdrágább közutak épülnek megkérdőjelezhető minőségben; ahonnan minden infrastrukturális fejlesztés olyan túlárazással kerül odaítélésre, hogy a későbbiekben késve befejezett munkálatok révén a helyi önkormányzatok kötbér gyanánt lényegében állami csúszópénzt kapnak a saját alulfinanszírozott büdzséjük likviditási gondjainak foltozására.

Azért is pofátlan ez a javaslat – a nyilvánvalóan kommunikációs gumicsont-mivolta mellett -, mert 2018-ra uniós vállalásunk van az internet minden háztartást érintő bevezetésére. Ezzel kormányzati részről remekül lehet kifehéríteni egy iparágat, amire jó rálátást nyújt azon adatsor, amelyet a legnagyobb hazai torrentoldal, az ncore tesz elérhetővé tiltakozása révén, miszernt forintosította a legnagyobb adatmennyiségű torrenteket, mennyi pénzt jelentene a felhasználónak kiadási olalon. A megszámlálhatatlan mémnek köszönhetően elterjedt nézet szerint pedig olcsóbb lesz a gyereket kurvázni küldeni, semmint hagyni netpornón csüngeni. Csakhogy van egy központi és kormányzati mulasztás ezen a téren is, lassan egy évtizede rendezetlen a prostituáltak lokációs kérdése, a hol és hogyan. Rendeletek vannak arról, hol lehet, de az nincs még mindig kijelölve, hol lehet. A nyilvánvalóan ingatlanokat érintő elértéktelenedés reális veszélyforrás egy ilyen döntés meghozatalakor, mégis éppenséggel a legősibb mesterség illegalitásán nem óhajtanak fehéríteni honatyafiaink.

Jut eszembe, az megvan, hogy a kampányban Siófokon a városi kártyát kiváltó vagy megújító választópolgárok okostelefont kapnak? Ami internet nélkül csak üvegtepsi, amivel hívni is lehet. Vagyis az érintettek fizettek azért, hogy majd adózhassanak? Ezt a morbid gondolatot elhessegetve térjünk vissza a fő problémára, vagyis inkább a reakciókra. Vasárnapra tüntetést szerveznek a legnagyobb közösségi oldalon, pár nap alatt közel kétszázezres oldal jött létre, már jóval többen vannak, mint az „Egymillióan a magyar sajtószabadságért” közösség bő 140 ezres taglétszáma. A tüntetésre eddig 34 ezernél is több ember jelezte a megjelenését. Tisztában vagyok vele, ennek jó része nem fog megjelenni, de helyettük mennek/mehetnek olyanok, akik nem tagjai vagy a közösségi oldalnak, vagy ennek a közösségnek, vagy szimplán csak online nem foglalkoztak az eseménnyel. Azonban bármilyen eredménye is lesz a vasárnap 18 órára bejelentett tüntetésnek, több dologgal sem árt tisztában lenni.

Elsősorban azt ne felejtsük el, ez nem fog se kötelező erőt jelenteni a kormányzat részére, se nem fogja elmosni a tervezetet. A két évvel ezelőttihez hasonló plafon bevezetése valószínűsíthető, mellyel az adónemet bejelentő kormányzat gyakorol majd úri kegyet alattvalói felett, meghallgatva annak akaratát. Ebből következik a második, miszerint ideje elültetni az emberek fejében a politikai felelősségvállalás és emlékezet általános igényét, hiszen a mostani kormánypárt 2008-ban még egy eddig el sem jutó akkori kormánypárti MSZP-s javaslatra mondta azt: „Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz.” Ezzel pedig az uniós információs alapjogot hajtják adózási alapra, megnehezítve annak terjedését és fejlődését. Harmadrészt pedig ideje kiszakadnunk abból a mentalitásból, hogy majd a fejünk felettiek eldöntik sorsunkat, jó az nekünk, amit ők döntenek, maximum hőbörgünk pár hétig, de majd jön egy újabb szégyenfolt, ami feledteti az előzőt. 27%-os Áfa miatt a nyugati határ mentén lakók átjárnak Ausztriába bevásárolni, a benzin- és cigaretta ára (főleg az adóteher) miatt Ukrajna és Románia a benzin- és cigicsempészet fő irányvonala. Netet nehezebb lesz lopni, de talán lesz 1-2 vállalkozó kedvű hazafi, aki saját földjének védelmét (ideig-óráig) élvezve szlovák netszolgáltatótól hoz optikai kábelt, hogy egy antenna segítségével szórhassa a jelet bizonytalan vételi körben. Ez utóbbi persze nem saját szülemény, szintén az egyik mém foglalkozik az elvi lehetőséggel.

Sajnos kormányzati szinten még három és fél, önkormányzati szinten pedig 5 évre fix a berendezkedés, ennek megváltozatásához földcsuszamlás-szerű események kellenének, amik drasztikusságát feltételezve nem kívánok senkinek. Királyi többest használva nyugtatok meg mindenkit, mi választottuk meg őket, ne csodálkozzunk, ha megmarják az ételt adó kezet. Mert minden adózó magyar állampolgárnak ideje a fejébe vésnie, legyen bárki is számára a politikai atyaúristen, az ő szavazata és adója révén van abban a pozícióban, amiben ezeket a döntéseket meghozzák. Vagyis közszolgák, és mint az alkalmatlan szolgákkal megesik, elcsapják őket a háztól, borzalmas ajánlást írván számukra és rögtön felvéve egy új embert. Az már más téma margójára illő téma, hogy nincs reális alternatíva se jobbra tőlük, se balra…

U.i.: Kép azért nem került be a cikkbe, hogy jövőre is olcsón olvasható maradjon a bejegyzés.

0 Tovább

Poszter, trailer: The Avengers: Age of Ultron

A Marvel bejelentette még a hét elején, hogy az Ultron kora alcímet viselő Bosszúállók-folytatás első mozgóképes megjelenése a jövő heti Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.S. epizódja után lesz látható, nem kis felvezetést csapva a sorozatnak. Ehhez képest mára virradóra szorgos Hydra-ügynökök kiszivárogtatták előbb egy gyatra minőségű videó formájában, majd a Marvel úgy döntött, az ilyenkor megszokott letiltásos hadjárat helyett élesbe állítják a HD-minőségű anyagot. Az előzetesből annyi kiderül, hogy Ultron eredete jobban illesztve lett az MCU világába, mivel a képregényes alkoó, Hank Pym még nincs felvezetve, így Tony Stark kapta meg az alkotó kényes terhét. Ehhez jön még egy Hulkbuster-páncél Vasembernek, James Spades Ultron szinkronjaként meglehetősen rideg, Amerika Kapitány pajzsa is kettétörik majd - száz szónak is egy a vége, megint epikus méretű pusztítás várható, amiben Hulk is az ellenség oldalára kerül. Pofás előzménye lesz ez a Civil War történetének, ahol Amerika Kapitány és Vasember vezetésével a szuperhősök egymás életére fognak törni a regisztrációs törvényből kifolyólag. Hazai bemutató 2015. április vége/május eleje

0 Tovább

Címlap: Into The Woods

Az aktuális Entertainment Weekly négyféle borítóval kecsegtet az Into the Woods, a Disney karácsonyra szánt nagy durranásával kapcsolatban. Ez a meseegyveleg megidéz nekünk olyan klasszikusokat, mint Piroska, Aranyhaj vagy Hamupipőke. Az biztos, Rob Marshall (A karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken) rendező és a Disney elég kockázatos fába vágta fejszéjét, mert nem csak a katyvaszos sztori, de a túl sok sztár és a komorabb hangnem is agyonnyomhatja a produkciót, valamint a nézői lelkesedést is. Olyan sztárok kerülnek képbe, mint Meryl Streep, Johnny Depp, Anna Kendrick, Chris Pine és Emily Blunt.

0 Tovább

Banner, poszter: The Hobbit: Battle of the Five Armies

Újabb, ezúttal már spoileresebb poszterek és bannerek kerültek ki Az öt sereg csatája alcímet viselő, most már talán tényleg az utolsó Peter Jackson-féle Középfölde-filmhez. Egy csokorba gyűjtve mind, lehet szemezgetni.

0 Tovább

Kritika: Az ismeretlen Drakula

Elérkeztünk a klasszikus történetek újraértelmezéseihez is, elvégre az eredettörténetek korát éljük, bár ott eddig jobbára csak szuperhősök tanyáztak. Ez a mai világban nem probléma, lehet az 1440-es évekbe is szuperhőst fialni, csak jól legyen felépítve az az Origin. Az sem baj, ha nincs egy masszív nemzetközi húzónév, elvégre felépíteni akarunk valamit, aminek az első mérfölkövéhez bizonyítani vágyakozó színészt keresünk. Ha ez megvan, akkor jöhet is a forgatás, elvégre a bombabiztos forgatókönyvünk és a megfilmesítésre szánt 70 millió dollárunk jó kezekben van egy elsőfilmes rendező (Gary Shore) tehetséges markában. Hogy mi miatt lett mégis megkérdőjelezhető a végeredmény, kicsit később.

Vlad herceg sanyarú sorsa veretes kerettörténetben kerül fia által elmesélésre: a fiatal herceget 1000 sorstársával egyetemben édesapja adta a török szultán seregébe annak kérésére. Apja büszkesége után kajtatva Nyársas Vlad néven rettegett katona válik belőle, aki lépten-nyomon karóba húzatta falvak teljes lakosságát. Tetteitől megcsömörlötten hazatér, hogy Erdélyt újra gatyába rázza a török rabiga ellenére. Hiába minne jószándék, ha az ifjú szultán újabb 1000 fiút kér a seregébe. A kor szellemével ellentétben a modern gondolkodású Vlad inkább egymaga száll szembe a törökkel, csak hogy védje fiát. Ennek ára van, amit a Törött Fog-hegy mélyén élő vámpírral kötött sötét szövetsége révén fizet meg. Emberfeletti ereje révén képes lesz megtörni a török megszállókat, azonban nagyobb árat fizet tetteiért, mint valaha is gondolná.

Mielőtt kis hazánk elmélyülhetett volna a Toldi filmtervének elutasításának fátyolos sivárságában, jött ez a jó kis október 23-ai film, hogy emlékeztessen, az egykori megszállók milyen nyomorba is döntöttek minket akkortájt. Figyelmeztető jelzés, hogy a tervezett 2 és fél millárd forintos költségvetés hétszereséből készült erdélyi vámpírlegenda legújabb feldolgozása is igencsak gyatra számítógépes effektekkel van teli. A messzi vágóképek homályosak, gyengék és túlszaturáltak, szinte nincs realisztikusan hihető köztük egy sem. Mind egy átlagos, legalább kétéves PC-játék képi világát hozzák, az akciójelenetek pedig csak utánuk jönnek a sorban. Drakula első ütközete vámpírként annyira izgalmasra sikeredett, hogy azt inkább egyleszúrt és a földre rogyó török katona melléből kiálló kard élén követhetjük végig szuperközeliben. Mondanom sem kell, mit jelent mindez: majd egyperces megspórolt színész- és díszletmunka, bár hozzáadott érétk hiányában csak betagozódik a parasztvakítások sorába.

A szereplőgárda alapjáraton nem rossz, bár vannak negatívumok itt is. Luke Evans végre megkapta az első nagy költségvetésű főszerepét, amiben inkább a a felsőteste domborít meg a CGI-maszk, amit egy-két vámpíros megmozdulására rendereltek. A nagy szerelmet szimbolizáló feleség szerepében Sarah Gadon csak esztétikai jelenség, bár tény, igyekeztek az összkép messze legjobb nőjét odabiggyeszteni motiváció címén. A főgonosz, mármint az ellenséges Mehmed szultán szerepében Dominic Cooper, aki a Marveles megjelenéseket leszámítva kezdi bedolgozni magát korosztályának főg€cijei közé, hiszen mindenhol ő lesz a rosszarc. Ettől függetlenül akármelyiküket is veszem alapul, bárki eljátszhatta volna a szerepüket, nincs igazán emlékezetes momentumuk. A gyermek Ingeras szerepében Art Parkinson látható, aki egyben a narrátor is a film elején és végén, bár közte meg ütnivalóan bárgyú és alig várjuk, hogy a törökök verni kezdjék kiképzés címén. Sajnos ez a megváltás is elmarad, így csak Charles Dance fikarcnyi szerepe marad, amiben legalább csekély örömünket lelhetjük. Az eredettörténet szerint ő lenne Drakula demóváltozata, akinek a tervezett mítoszépítésben még fontos szerepe lesz. Bizony ám, ez az etap csak felvezetett pár szörnyfilmet, amikről egyelőre pontos információink nincsenek, de a bevételi oldalt elnézve félhetünk, bár csak a filmek minőségétől.

Ha már nemzeti ünnepen megyünk moziba, látatlanban is a Harag az, ami ajánlanék, már csak a közelmúlt aktuálpolitikai eseményei miatt is közelebb áll szívűnkhöz a tankba szorult legénység akciódús története, mint ez a kihipózott keménységű és logikátlanságban tobzódó, tv-filmek szintjét éppen hogy csak meglépő effektekkel bíró alkotás, mely nagyjából az Én, Frankenstein mellé szúrható. Értékelés: 3/10

0 Tovább

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Utolsó kommentek