Hajnali kettőtől élőben követhető a filmes-sorozatos díjátadó-szezon első, világszerte követett nagyágyúja, a Hollywoodi külföldi újságírók szervezetének ünnepsége, a Golden Globe. Jó szokásukon még a tavalyi, elnöküket pelenkás hülyének minősítő Ricky Gervais-hostolás után sem változtatnak: a legszókimondóbb fazonként nyilvántartott Gervais újfent MC in da house, nem kevesek örömére (és bánatára). Ideje lenne Oscar bátyának is találni egy emblematikus mókamestert (mondjuk az idei Billy Crystal üde színfolt lehet), mert a Globe egyik legvonzóbb ajánlata éppenséggel a szószátyár és tapintatlan britember!

Rövid ujjongás után pedig hagyatkozom az előérzetre, tippelnék ezt-azt az esti filmes végkimenetelekre vonatkozóan:


Legjobb film (dráma): Utódok

Ki más is nyerhetne ebben a kategóriában, ha nem Alexander Payne? Eddig mondjuk csak a szkriptjeiért jutalmazták, de a másik nagy favorit Pénzcsinálóval szemben ez egyetemes, nem ámerikás sztori, jobban ülhetett a gyomroknak.

Legjobb film (musical/vígjáték): A némafilmes

Ha már mindenhol pofátlanul (nem érdemtelenül) befutott, ide miért ne? Pedig a Koszorúslányokat leszámítva mindegyik esélyes és érdemes alkotás, mégis az az ember érzése, hogy A némafilmes szó nélkül fog sikert aratni.

Legjobb animációs film: Rango

Kétségtelen, hogy Tintin látványos technikailag, hogy a Csizmás latinos, a másik kettő meg jelentéktelen szakmailag, akkor is a Rango kell hogy nyerjen. Amit annak idején Shrek tett az animációs zsánerrel, mindazt megfricskázta a Rango: a csavarba még belevette a western műfaját, mindezzel korszakos filmet alkotva.

Legjobb idegen nyelvű film: Nadir és Simin - Egy elválás története

Válás arab módra. Minden más érv értelmetlen.


Legjobb rendező: Michel Hazanavicius (A némafilmes)

Tipikus végkimenetel, mondjuk se Scorsese, se Allen, se Clooney ne ezért vigyen haza szobrot az éjjel, amiért most jelölték. Payne meg csak filmes befutó.


Legjobb férfi főszereplő (dráma): Michael Fassbender (A szégyentelen)

Egyrészt mert zseniális a pasas, másrészt mert Ryan Goslingot a kevésbé ütős alakításáért jelölték, mellettük meg DiCaprio, Pitt és Clooney is csak második lehet a mutatott teljesítmény alapján.

Legjobb férfi főszereplő (musival/vígjáték): Brendan Gleeson (A guardista)

Legszebb álmaimban ezt a kategóriát maga Ricky Gervais konferálja, hogy átadhassa Gleesonnak a díjat! A többiek futottak még, de amilyen peches vagyok, se a Gervais-átadás, se a Gleeson-befutás, mert hát Jean Dujardin... eh, kagylózabálók...

Legjobb női főszereplő (dráma): Mery Streep (A vaslady)

A tetovált lány-remake pont az eredeti nemzetközi sikere miatt hendikeppes, itt meg éppenséggel Óhazából merítenek, nem is gyengét. Mellettük a férfiruhás Glenn Close sablonná maszkírozódott, Viola Davisnek A segítség is kevés mostanra, Tilda Swinton meg... na ő Tilda Swinton, mégsem befutó.

Legjobb női főszereplő (musical/vígjáték): Michelle Williams (My Week with Marilyn)

Indokoljam? Nagyszerű tisztelgés a filmművészet egyik örök múzsája előtt. Ezzel állítsuk párhuzamba a hányós Koszorúslányokat, vagy a mániákus pasivadász Pszichiszinglit? A dupla Polanski-jelölés jelen esetben is kioltja egymást, hiába a nagy nevek, a kis szőke el kell, hogy happolja az orruk elől a kategóriát!

Legjobb férfi mellékszereplő: Christopher Plummer (Kezdők)

Nem előítélet, filmes tény: melegkártya. Ha észérvek is játszanak, akkor Albert Brooks a Drive - Gázt!-ból.


Legjobb női mellékszereplő: Jessica Chastain (A segítség)

Az idei szezonban hármasugrással dobbantott a nemzetközi élvonalba a kis hölgy (emellett még Az élet fája és Az adósság), mind közül azonban talán ez a legmeggyőzőbb alakítása.


Legjobb forgatókönyv: Chervin, Sorkin, Zaillian - Pénzcsináló

Szkriptként ez működik a legjobban, olyan életszagú, ahogy csak Sorkin bánik a sorokkal. A többi meg nem Sorkin, ilyen egyszerű.


Legjobb eredeti filmzene: Reznor, Ross - A tetovált lány

Ha indul ez a páros, akkor be is fut - arról nem beszélve, hogy jogosan. Mindenhol máshol aláfestő a szerep, itt nem csak atmoszféra-teremtő, egyben történetvezető is.


Legjobb betétdal: Chris Cornell - The Keeper (Géppisztolyos prédikátor)

Afro öntudat híján itt Mary J Blidge csak neves induló, Madonna minek ide (?!), Elton John kissé keserű szájízű alkotás betétdalával esélytelen (nek kell hogy legyen).