Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

72. Golden Globe-díjátadó - győztesek

Idén már 72. alkalommal adta át a Hollywoodi Külföldi Újságírók (HFPA) szervezete a szerintük legjobb filmeknek járó díjakat. Idén is Amy Poehler és Tina Fey volt a házigazda, a központi téma pedig a Sony-botrány és a Charlie Hebdo-szerkesztőség elleni merénylet.  Mindezek árnyékában az utóbbi évek egyik legkomorabb átadója következett, a csúcsra járatott marketing-gépezetbe ritkán kerül akkora homokszem, mint az elmúlt hetek eseményei. Ha azonban azt nézzük, mennyire a diverzitásra feküdtek rá az idei átadón, akkor még örülhetünk is. Majdnem mindegyik fontosabb nevezett vitt is 1-2 emblematikus kategóriát, bár voltak azért kárvallottak is (True Detective, The Imitation Game). Ha az Oscar előszobájának is tekinthető (alkalmanként), akkor tényleg érdemes megnézni, mik fognak bekerülni majd az arany szobrocskáért folyó harcba. Sokat nem kell már aludni rá, 15-én magyar idő szerint kora délután jelenti be Chris Pine, J.J. Abrams és Alfonso Cuarón a jelölteket.

Érdemes azonban elmélázni a majdani akadémiai díjazottak lehetőségein. Míg most nagyjából mindenki kapott valamit, hisz erre jó a megosztott drámai és musical/vígjáték tematizálás, addig az Akadémiánál már erőnyerés van, semmi más. Linklater viszi a lényeget, az már erősen látszik, a Sráckorba befektetett munka elnyeri méltó jutalmait. Férfi főszereplőnél már érdekesebb lesz, hogy Redmayne-t bedarálja-e Keaton zsigeri és életmű-gyanús alakítása, vagy esetleg a történelmi-társadalmi mondanivalók terén domborító Cumberbatch és Oyelowo is szóhoz jut majd. Hölgyek terén nincs sok vita, Moore viheti az Oscar-szobrot, Felicity Jones-t meg majd a BAFTA megvigasztalja. Animációsoknál szerencsére a szakma díjazta azt, amire az amerikai közönség képtelen volt az Így neveld a sárkányodat 2 kapcsán, már csak abban bízhatunk, hogy az Akadémia nem fogja a náluk sikeresebb A Lego kalandot nyomatni.

Filmes díjazottak:

Legjobb dráma: Boyhood (Sráckor)

Rendező: Richard Linklater – Boyhood (Sráckor)

Forgatókönyv: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo – Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Színész (dráma): Eddie Redmayne – The Theory of Everything (A mindenség elmélete)

Színésznő (dráma): Julianne Moore – Still Alice

Legjobb musical vagy komédia: The Grand Budapest Hotel

Színész (musical vagy komédia): Michael Keaton – Birdman

Színésznő (musical vagy komédia): Amy Adams – Big Eyes

Idegen nyelvű film: Leviathan

Animációs film: How to Train Your Dragon 2 (Így neveld a sárkányodat 2)

Férfi mellékszereplő: J.K. Simmons – Whiplash

Női mellékszereplő: Patricia Arquette – Boyhood

Filmzene: Johann Johannsson – The Theory of Everything

Betétdal: “Glory” - Selma


A televíziós díjaknál már van sírásra ok hardcore rajongóknál, hiszen McConaughey 2014-ben árnyékot vetett mindenkire a True Detective-ben, erre sehol nem díjazták. Amint látható, sorozatok terén frissült a paletta, alig van olyan kategória, ahol nem első évados került díjazásra. Kivétel ez alól Kevin Spacey révén a House of Cards és Joanne Froggatt által a Downtown Abbey. Látni is, hogy több régi széria futott ki idén, így a hangsúlyok a megosztó lezárások helyett az üdítő kezdésekre tolódott.

Tévés díjazottak:

Dráma: The Affair

Komédia vagy musical: Transparent

Színész (Dráma): Kevin Spacey (House of Cards)

Színésznő (Dráma): Ruth Wilson (The Affair)

Színész (Komédia vagy musical): Jeffrey Tambor (Transparent)

Színésznő (Komédia vagy musical): Gina Rodriguez (Jane The Virgin)

Férfi mellékszereplő: Matt Bomer (The Normal Heart)

Női mellékszereplőnő: Joanne Froggatt (Downton Abbey)

Minisorozat vagy tévéfilm: Fargo

Színész (Minisorozat vagy tévéfilm): Billy Bob Thornton (Fargo)

Színésznő (Minisorozat vagy tévéfilm): Maggie Gyllenhaal (The Honorable Woman)

0 Tovább

Golden Globe - totószelvény


Hajnali kettőtől élőben követhető a filmes-sorozatos díjátadó-szezon első, világszerte követett nagyágyúja, a Hollywoodi külföldi újságírók szervezetének ünnepsége, a Golden Globe. Jó szokásukon még a tavalyi, elnöküket pelenkás hülyének minősítő Ricky Gervais-hostolás után sem változtatnak: a legszókimondóbb fazonként nyilvántartott Gervais újfent MC in da house, nem kevesek örömére (és bánatára). Ideje lenne Oscar bátyának is találni egy emblematikus mókamestert (mondjuk az idei Billy Crystal üde színfolt lehet), mert a Globe egyik legvonzóbb ajánlata éppenséggel a szószátyár és tapintatlan britember!

Rövid ujjongás után pedig hagyatkozom az előérzetre, tippelnék ezt-azt az esti filmes végkimenetelekre vonatkozóan:


Legjobb film (dráma): Utódok

Ki más is nyerhetne ebben a kategóriában, ha nem Alexander Payne? Eddig mondjuk csak a szkriptjeiért jutalmazták, de a másik nagy favorit Pénzcsinálóval szemben ez egyetemes, nem ámerikás sztori, jobban ülhetett a gyomroknak.

Legjobb film (musical/vígjáték): A némafilmes

Ha már mindenhol pofátlanul (nem érdemtelenül) befutott, ide miért ne? Pedig a Koszorúslányokat leszámítva mindegyik esélyes és érdemes alkotás, mégis az az ember érzése, hogy A némafilmes szó nélkül fog sikert aratni.

Legjobb animációs film: Rango

Kétségtelen, hogy Tintin látványos technikailag, hogy a Csizmás latinos, a másik kettő meg jelentéktelen szakmailag, akkor is a Rango kell hogy nyerjen. Amit annak idején Shrek tett az animációs zsánerrel, mindazt megfricskázta a Rango: a csavarba még belevette a western műfaját, mindezzel korszakos filmet alkotva.

Legjobb idegen nyelvű film: Nadir és Simin - Egy elválás története

Válás arab módra. Minden más érv értelmetlen.


Legjobb rendező: Michel Hazanavicius (A némafilmes)

Tipikus végkimenetel, mondjuk se Scorsese, se Allen, se Clooney ne ezért vigyen haza szobrot az éjjel, amiért most jelölték. Payne meg csak filmes befutó.


Legjobb férfi főszereplő (dráma): Michael Fassbender (A szégyentelen)

Egyrészt mert zseniális a pasas, másrészt mert Ryan Goslingot a kevésbé ütős alakításáért jelölték, mellettük meg DiCaprio, Pitt és Clooney is csak második lehet a mutatott teljesítmény alapján.

Legjobb férfi főszereplő (musival/vígjáték): Brendan Gleeson (A guardista)

Legszebb álmaimban ezt a kategóriát maga Ricky Gervais konferálja, hogy átadhassa Gleesonnak a díjat! A többiek futottak még, de amilyen peches vagyok, se a Gervais-átadás, se a Gleeson-befutás, mert hát Jean Dujardin... eh, kagylózabálók...

Legjobb női főszereplő (dráma): Mery Streep (A vaslady)

A tetovált lány-remake pont az eredeti nemzetközi sikere miatt hendikeppes, itt meg éppenséggel Óhazából merítenek, nem is gyengét. Mellettük a férfiruhás Glenn Close sablonná maszkírozódott, Viola Davisnek A segítség is kevés mostanra, Tilda Swinton meg... na ő Tilda Swinton, mégsem befutó.

Legjobb női főszereplő (musical/vígjáték): Michelle Williams (My Week with Marilyn)

Indokoljam? Nagyszerű tisztelgés a filmművészet egyik örök múzsája előtt. Ezzel állítsuk párhuzamba a hányós Koszorúslányokat, vagy a mániákus pasivadász Pszichiszinglit? A dupla Polanski-jelölés jelen esetben is kioltja egymást, hiába a nagy nevek, a kis szőke el kell, hogy happolja az orruk elől a kategóriát!

Legjobb férfi mellékszereplő: Christopher Plummer (Kezdők)

Nem előítélet, filmes tény: melegkártya. Ha észérvek is játszanak, akkor Albert Brooks a Drive - Gázt!-ból.


Legjobb női mellékszereplő: Jessica Chastain (A segítség)

Az idei szezonban hármasugrással dobbantott a nemzetközi élvonalba a kis hölgy (emellett még Az élet fája és Az adósság), mind közül azonban talán ez a legmeggyőzőbb alakítása.


Legjobb forgatókönyv: Chervin, Sorkin, Zaillian - Pénzcsináló

Szkriptként ez működik a legjobban, olyan életszagú, ahogy csak Sorkin bánik a sorokkal. A többi meg nem Sorkin, ilyen egyszerű.


Legjobb eredeti filmzene: Reznor, Ross - A tetovált lány

Ha indul ez a páros, akkor be is fut - arról nem beszélve, hogy jogosan. Mindenhol máshol aláfestő a szerep, itt nem csak atmoszféra-teremtő, egyben történetvezető is.


Legjobb betétdal: Chris Cornell - The Keeper (Géppisztolyos prédikátor)

Afro öntudat híján itt Mary J Blidge csak neves induló, Madonna minek ide (?!), Elton John kissé keserű szájízű alkotás betétdalával esélytelen (nek kell hogy legyen).

0 Tovább

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek