Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Függetlenek vs Arany Málna

Ahogy azt megszokhattuk, az Oscar előestéjén két nevesebb filmes esemény is lezajlik. Elsőként a Film Independent Spirit Awards, mely a függetlenek átadója, ami jó pár éve igencsak pontos előjelzés a magyar idő szerint hétfő hajnalban világszerte nyomon követett díjátadó, az Oscar-díj nyertesei kapcsán. Idén úgyis nagy a versenyfutás a Birdman és a Boyhood között, a mérleg pedig mostanság inkább az előbbi felé húz. A rendezői, fő- és mellékszereplői díjazottak szinte már lefutott körnek számítanak, alig várható majd meglepetés az éjjel.

LEGJOBB FILM: Birdman
LEGJOBB ELSŐ FILM: Nightcrawler
LEGJOBB KÜLFÖLDI FILM: Ida
LEGJOBB DOKUMENTUMFILM: Citizenfour
LEGJOBB RENDEZŐ: Richard Linklater (Boyhood)
LEGJOBB SZÍNÉSZ: Michael Keaton (Birdman)
LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ: Julianne Moore (Still Alice)
LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ: JK Simmons (Whiplash)
LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ: Patricia Arquette (Boyhood)
LEGJOBB FORGATÓKÖNYV: Dan Gilroy (Nightcrawler)
LEGJOBB ELSŐ FORGATÓKÖNYVJustin Simien (Dear White People)
LEGJOBB OPERATŐR: Birdman
LEGJOBB VÁGÁS: Whiplash

JOHN CASSAVETES-DÍJ (legjobb film 500.000$ alatti büdzsével)Land Ho!
ROBERT ALTMAN-DÍJ (a legjobb szereposztó rendezőnek, színészgárdának és rendezőnek): Inherent Vice
Truer Than Fiction Award: The Kill Team


Most pedig egy kicsit könnyedebb verzió, az idei Arany Málna. A fos filmek fesztiváljának idei királyai is egyhangú pontozással kerültek ki, melyből 4 győztes kategóriával Kirk Cameron és a Kirk Cameron's Saving Christmas került ki abszolút győztesként. Idei teljesítménye elnyomta a Bay-undort és a Sandler-gyűlöletet is, így méltán gondolhatjuk, hogy új nagyágyú van születőben a trágya frontján.

Legrosszabb film: Kirk Cameron's Saving Christmas

Legrosszabb színész: Kirk Cameron, "Kirk Cameron's Saving Christmas"

Legrosszabb színésznő: Cameron Diaz, "The Other Woman"/"Sex Tape"

Legrosszabb férfi mellékszereplő: Kelsey Grammer, "Expendables 3"/"Legends of Oz"/"Think Like a Man Too"/"Transformers: Age of Extinction"

Legrosszabb női mellékszereplő: Megan Fox, "Teenage Mutant Ninja Turtles"

Legrosszabb rendező: Michael Bay, "Transformers: Age of Extinctions"

Legrosszabb forgatókönyv: Kirk Cameron's Saving Christmas

Legrosszabb páros vagy trió vagy sokaság: Kirk Cameron & az egója, "Kirk Cameron's Saving Christmas"

Legrosszabb remake, ripoff vagy folytatás: Annie

LegJOBB javuló tendencia: Ben Affleck – A Giglitől az Argóig és a Gone Girlig

0 Tovább

Oscar 2013

Megmondom őszintén, enervált voltam követni az idei átadót. Egyrészt mert kiszámítható volt, mint a fene (annak ellenére, hogy az előzetes tippjeimnek csak a fele jött be), másrészt pedig valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva hidegen hagyott idén. Ahogy elnézegetem a végső listát, ezen nem is csodálkozom. Az, hogy a sokkal felszínesebb, kevésbé részrehajló A bombák földjén után Kathryn Bigelow filmje, a Zero Dark Thirty egyetlen megosztott hangvágásért díjat kapott, talán a legnagyobb csalódás a filmszerető közönségnek: bukott a film, női főszereplő, eredeti forgatókönyv és vágás kategóriákban, holott az első három esetében talán a legjobb volt (bár a szkript terén Tarantino győzelmével sem nagyon lehet vitatkozni). A ZD30 áldozatául esett annak, hogy a most regnáló amerikai politikai elit igencsak élvezi Hollywood osztatlan bizalmát, így nem csoda, ha egy nyíltan kritikus alkotást még a "nagy fehér öregek" kara, aka Amerikai Filmakadémia tagjai is elutasítanak.

0 Tovább

BAFTA-díjátadó, 2013

A Brit Filmakadémia is kihirdette az elmúlt év szerinte legérdemesebb alkotásait. Az este matematikai győztese A nyomorultak négy szobrocskát kapott (női mellékszereplő, látvány, maszk, hang), ami összességében messze nem olyan fajsúlyos. Ahogy arra előzetesen számítottunk, Ben Affleck és az Argo három kategóriában (film, rendező, vágás) is a pódiumra szólíttatott. Mellettük még a Django elszabadul (adaptált szkript, férfi mellékszereplő), a Pi élete (vizuális effektek, operatőr), a Skyfall (brit film, filmzene) és a Szerelem (idegen nyelvű film, női főszereplő) érdemelt ki egynél több díjat.

0 Tovább

Oscar-promó

Ezúttal a Mátrix kerül terítékre Seth MacFarlane Oscar-promotáló fricskavideójában, amolyan Family Guy-féle osztással a végén - nem mintha bármi más újdonság felfedezhető lenne ebben a fél percben.

0 Tovább

Díjátadók: produceri és színész szakszervezeti győztesek

A hétvége során még jobban leszűkíthettük az Oscar-átadó esélyeseit, elvégre mind a Producerek, mind a Színészek Szakszervezete kiosztotta az általa arra legérdemesebbeknek szánt díjakat. Mivel általában a producerek eredménylistája nagyfokú hasonlóságot mutat az utóbbi években az Oscar-díjas alkotások listájával, így nem nagy lutri innentől kezdve megjósolni a későbbi győzteseket. Persze eseti meglepetések születhetnek, de éppenséggel nem az Akadémia lesz azon grémium, mely fenekestül felforgatja az évek alatt berögződni látszó menetrendet.

0 Tovább

Oscar-promó

Napra pontosan 30 nap múlva kezdődik a világ legismertebb, legnevesebb, bár talán mostanra a legkiszámíthatóbb díjátadója, az Amerikai Filmakadémia Oscar-díj átadó ünnepsége. Hollywood évek óta próbálja visszacsempészni valamit az átadó régi fényéből, ha már a vaskalapos vén fehér csókák csak sablon melletti döntéseket hoznak. Az elmúlt években kaptunk kartonszínházat éneklő Hugh Jackmannel (aki azóta már egész estét szentelt az ilyetén szórakoztatásnak) vagy Billy Crystal kissé már öreges poénjait; kaptunk páros műsorvezetést sorban (előbb Steve Martin és Alec Baldwin, majd Anne Hathaway és James Franco sztrárpárosa hozta az átlagot vagy az alattit), miközben a Golden Globe-díjátadó műsorvezető terén hatalmasat húzott, mikor Ricky Gervais brit komikust kérte fel. Ugyan zsinórban negyedjére már nem vállalta, behozva egy szórakoztató Tina Fey-Amy Poehler párost, de ami ennél is fontosabb, hogy talán az Oscar táján is van némi ébredezés. Az idei évben Seth MacFarlane kapta a műsorvezető talán megkopott dicsőségű lehetőségét. Az eddigi promók sem voltak unalmasak, most azonban már tematikus felvezetést kapunk a Psycho kapcsán - na ezt mindenki döntse el, melyik kategória...

0 Tovább

84. Oscar-díjátadó

Magunk mögött tudhatjuk az idei filmes szezont, mára virradóra átadták az Oscar-díjakat is. Abszolút győztest matematikai alapon nem hirdethetünk, elvégre A némafilmes és A leleményes Hugo is 5-5 szobrocskával gazdagodott, de mekkora különbség van a legjobb film és rendező kategóriája, valamint a legjobb operatőr és látványtervezés között!

Nagy meglepetések (lassan) szokás szerint nem születtek, a szavazásunkon győztesek és a kihirdetett szobortulajdonosok közti különbség esetében sokszor csak csekély szavazatszám mutatkozott. 

Lentebb a teljes lista, a fontosabb kategóriák esetében pedig zárójelben a szavazás eredménye abban az esetben, ha eltérés mutatkozott.


Legjobb film: A némafilmes


Legjobb rendező: Michel Hazanavicius (A némafilmes)


Legjobb férfi főszereplő: Jean Dujardin (A némafilmes)

(szavazásunkon: George Clooney - Utódok)


Legjobb női főszereplő: Meryl Streep (A Vaslady)


Legjobb férfi mellékszereplő: Christopher Plummer (Kezdők)


Legjobb női mellékszereplő: Octavia Spencer (A segítség)

(szavazásunkon: Berenice Bejo - A némafilmes)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)

(szavazásunkon: A némafilmes)


Legjobb adaptált forgatókönyv: Alexander Payne, Nat Faxon és Jim Rash (Utódok)

(szavazásunkon: Suszter, szabó, baka, kém)


Legjobb animációs film: Rango


Legjobb idegen nyelvű film: Nader és Simin


Legjobb dokumentumfilm: Undefeated

Legjobb operatőr: Robert Richardson (A leleményes Hugo)

Legjobb vágás: Kirk Baxter és Angus Wall (A tetovált lány)

Legjobb látványtervezés: Dante Feretti és Francesca Lo Schiavo (A leleményes Hugo)

Legjobb kosztümtervezés: Mark Bridges (A némafilmes)

Legjobb smink/maszk: A Vaslady

Legjobb eredeti filmzene: Ludovic Bource (A némafilmes)

Legjobb betétdal: Man or Muppet (Muppets)

Legjobb hang: A leleményes Hugo

Legjobb hangvágás: A leleményes Hugo

Legjobb képi effektusok: A leleményes Hugo

Legjobb rövidfilm: The Shore

Legjobb rövid animáció: Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

Legjobb rövid dokumentumfilm: Saving Face

0 Tovább

Independent Spirit Awards 2012 - győztesek

Jó szokásuk szerint, még frissen az Oscar-előtt kihirdetik a függetlenfilmesek győzteseit is, hogy legalább kis hírverésük legyen az Oscar előéjszakáján. A győztesek listáján sok meglepetés nincs, a ebből indulunk ki, akkor hétfőre virradóra sem lehetünk megrökönyödve a kihirdetések során. Ezen átadó érdemeit növeli, hogy nem csak egy névleges kategóriában foglalkoztak a Drive-val, hanem egész kiterjedt nominációs listát biztosítottak az alkotásnak.

A győztesek listája:

Legjobb film:

A némafilmes

Legjobb női főszereplő:

Michelle Williams (Egy hét Marilynnel)

Legjobb férfi főszereplő:

Jean Dujardin (A némafilmes)

Legjobb női mellékszereplő:

Shailene Woodley (Utódok)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Christopher Plummer (Kezdők)

Legjobb rendezés:

Michel Hazanavicius (A némafilmes)

Legjobb forgatókönyv:

Utódok

Legjobb első forgatókönyv:

Fifti-fifti

Legjobb fényképezés:

A némafilmes

Legjobb első film:

Krízispont

Legjobb idegennyelvű film:

Nader és Simin - Egy válás története

0 Tovább

65. BAFTA díjátadó

Idén is arcunkba kaptuk a Brit Filmakadémia díjátadóját, melynek során nem csak a nagy hollywoodi filmek méretnek be, de mélyebb bepillantást nyerhetünk az albioni filmgyártás legújabb termékeibe.

Az este győztese A némafilmes, a maga 7 díjával, őt követi a Suszter, szabó..., A vaslady, A leleményes Hugo és a Senna 2-2 díjjal. A többi szót se érdemel, elvégre a britek egy francia filmet honoráltak orrba-szájba.

LEGJOBB FILM - A némafilmes

LEGJOBB BRIT FILM - Suszter, szabó, baka, kém

Tény, a legjobb film volt, még ha a nézői szem mást követelt volna...


LEGJOBB BRIT BEMUTATKOZÁS ÍRÓ, RENDEZŐ VAGY PRODUCERI RÉSZRŐL

Tirannoszaurusz - Paddy Considine (rendező), Diarmid Scrimshaw (producer)

Meglepetés, hogy nem Ralph Fiennes vagy az év underdog-projektje, az Idegen arcok vitte a prímet...


LEGJOBB NEM ANGOL NYELVŰ FILM - A bőr, amelyben élek

Almodóvar jött, látott és győzött!


LEGJOBB DOKUMENTUMFILM - Senna

Duplázni volt képes Senna életrajzi filmje, nem hiába még mindig nagy kedvenc


LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM - Rango

Végre, kezdik felfogni az emberek, mit is jelent ez a film!


LEGJOBB RENDEZŐ - Michel Hazanavicius - A némafilmes

Bántóan sokat kezd nyerni...


LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV - Michel Hazanavicius - A némafilmes

Agyonnyeretik szegény filmmel a napot...


LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV - Suszter, szabó, baka, kém

Ki hitte volna???


LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ - Jean Dujardin - The Artist - A némafilmes

Az est agyondíjazottjának újabb kategóriában sikerült diadalmaskodnia.


LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ - Meryl Streep - A vaslady

A britek nagyasszonya, Thatcher - így lett Streep is.


LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ - Christopher Plummer - Kezdők

Bejött a melegkártya, amit már mondtam...


LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ - Octavia Spencer - A segítség

Női fronton tényleg A segítség volt a legerősebb az évben.

0 Tovább

84. Oscar-díjátadó - jelöltek és kommentár

Kezdem úgy érezni, az Amerikai Filmakadémia szimpla népszerűségi versennyé degradálódik. Vannak olykor felkapott filmek, amelyek társadalompolitikai mondanialójuk miatt válnak releváns alkotássá (idén A segítség), máskor meg a filmművészeti zsánerkedés miatt emelkednek ki bizonyos filmek (ld. A némafilmes). Végül említsük meg a személyes vonzerőt, mely egy-egy alkotó neve láttán lép életbe (Martin Scorsese megint nem olyan filmmel hódít, ami a legjobbjai közé tartozna). Emellé elfelejtik a Drive-ot (1 jelölés - hangvágás)...

Ezeket összegezve kicsit kommentálom a főbb kategóriákat:


Legjobb film

Az élet fája
Éjfélkor Párizsban
Hadak útján
A leleményes Hugo
A némafilmes
Pénzcsináló
Rém hangosan és irtó közel
A segítség
Utódok

Ugyan szép a lista, színes és szagos, a tengerentúlra kicsit erőtlen visszhangokkal juthatott el a Drive és a Suszter, szabó... is. Az azért meglepő, hogy ezek mellett A tetovált lány sem érdemelt ki jelölést, elvégre Fincher a fiatal Scorsese-ként az arra kevésbé érdemes alkotásaival jut a listák élére. Azt csak félve említem, hogy az agyonjelölt Hugo akár meg"Titanicosodhat", általános akadémiai elmebaj esetén rommá díjazzák majd február 27-én. Öröm az ürömben Az élet fája jelölése, róla kicsit megfeledkeztek az illetékesek mostanság...


Legjobb idegen nyelvű film

Bullhead (Belgium)
Footnote (Izrael)
In Darkness (Lengyelország)
Monsieur Lazhar (Kanada)
Nader és Simin (Irán)

A legbiztosabb befutó: Nader és Simin. Tovább fejtegetni értelmetlen, mindent visz, ezt is fogja, stb.


Legjobb animációs film

Chico and Rita
Csizmás a kandúr
Egy macska kettős élete
Kung Fu Panda 2
Rango

Hová tűnt Tintin? Magam részéről inkább két Tintin, mint egy Csizmás a kandúr!!! Karácsony Artúr is a feledés homályába veszett, így a Tintin nélkül egyértelműen Rango felé billen a mérleg. Aztán jön a hatezres közösség, hogy jól Csizmást adjon.


Legjobb rendező

Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
Michel Hazanavicius (A némafilmes)
Terrence Malick (Az élet fája)
Alexander Payne (Utódok)
Martin Scorsese (A leleményes Hugo)

Nincs Drive... Refn-t nagyon nem szerethetik odaát. Ezek a jelöltek nem érdemtelenek, csak Scorsese jelenléte az, ami eszembe juttatja: itt biza popularitás zajlik. Malick túl grandiózus ide, Hazanavicius lehet az idei Tom Hooper (A király beszéde), a velószínűség azonban Payne mellett szól.


Legjobb férfi főszereplő

Demian Bichir (A Better Life)
George Clooney (Utódok)
Jean Dujardin (A némafilmes)
Gary Oldman (Suszter szabó baka kém)
Brad Pitt (Pénzcsináló)

Dujardin és Clooney megmérkőzhet, hogy bizonyítsák, a Golden Globe-győzelem melyik kategóriából öröklődik az Oscarra! Pitt megint csak jelölésig, de akkor már Az élet fája, jóurak és asszonyok! Oldmant megtisztelték a jelöléssel, pont. Joseph Gordon-Levitt meg elfelejtve a 50/50-ért? Köszöntük szépen... NEM! Aki meg nagyon kimaradt? Michael Fassbender! Sírunk is, mit tehetünk? Szexmentes Amerika, korhatár-bizottság... fakyea


Legjobb női főszereplő

Glenn Close (Albert Nobbs)
Viola Davis (A segítség)
Rooney Mara (A tetovált lány)
Meryl Streep (A Vaslady)
Michelle Williams (Egy hét Marilynnel)

Ha fentebb is GG-hasonlat, itt pláne: Streep vs Williams. A többiek meg felöltözhetnek szépen. Williamsnek a drukk, Streep annyira kézenfekvő, mint mindig.

Legjobb férfi mellékszereplő

Kenneth Branagh (Egy hét Marilynnel)
Jonah Hill (Pénzcsináló)
Nick Nolte (Warrior)
Christopher Plummer (Kezdők)
Max von Sydow (Rém hangosan és irtó közel)

Lenni melegkártya, úgyhogy Plummer a győztes. Aki hiányzik, az Albert Brooks a Drive-ért. Becserélném von Sydow-ra... Az meg egyenesen érthetetlen, miért nem jelölték az egyik legjobbat, Albert Brooks-t a Drive-beli alakításért??? Hja, írtam, sebaj, ha Akadémia duplázhat, én is!

Legjobb női mellékszereplő

Berenice Bejo (A némafilmes)
Jessica Chastain (A segítség)
Melissa McCarthy (Koszorúslányok)
Janet McTeer (Albert Nobbs)
Octavia Spencer (A segítség)

Copy Paste a GG-listából! Na jó, nem teljesen, itt felkerült Melissa McCarthy a listára (az ottani Utódok-os Shailene Woodley helyett. Befutni Spencernek kötelező, mert jó és hiteles.

Legjobb eredeti forgatókönyv

Éjfélkor Párizsban
Koszorúslányok
Margin Call
Nader és Simin
A némafilmes

Ha forgatókönyv, akkor Woody! Lenne az elv, ha nem lenne Margin Call, ami zseniális szkript: nem is értem, miért csak ide fért be?!?!

Legjobb adaptált forgatókönyv

A hatalom árnyékában
A leleményes Hugo
Pénzcsináló
Suszter szabó baka kém
Utódok

Payne könyve, mi más? A többi lenni szép és jó, de Payne viszi az Utódokkal.

0 Tovább
«
123

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Utolsó kommentek