Vagy lőttek az Oscar-gálának, vagy új korszakba lép a show 

Óriási meglepetést okozott, hogy Seth MacFarlane, a Family Guy című animációs sorozat és a Ted című nagy sikerű vígjáték atyja lesz a következő Oscar-gála házigazdája. A forgatókönyvíró-rendező ugyanis senkit és semmit nem tisztel, belerúg mindenkibe nemre, korra, fajra és betegsége stádiumára való tekintet nélkül, ezért biztosra lehet venni, hogy a poénok politikailag inkorrektek lesznek. Hogyan választhatták őt? - teszi fel mindenki a kérdést, aki valaha is odakapcsolt már a gálára. (És arról is van fogalma, kicsoda MacFarlane.)

Craig Zagan és Neil Meron, a következő gála producerei egyedülálló és friss ötletnek nevezik választásukat, mert tanult emberek így fogalmazzák meg, hogy kénytelenek voltak az utolsó szalmaszálba kapaszkodni. Az Oscar-gála régóta válságban van. A nyúlós, gyorsan unalmassá váló műsort sem az old school komikusok, sem a fiatal sztárok nem tudják már feldobni. Megbukott idén Billy Crystal a fáradt poénjaival, egy évvel korábban pedig a vérfrissítésnek szánt Anne Hathaway/James Franco páros túl könnyűnek találtatott. (Franco egyenesen pillekönnyű volt, amit nem kevesen az elszívott fűmennyiségnek tudnak be.)

Emlékezetes, hogy Crystal idén Eddie Murphy helyett ugrott be, aki azért szállt ki a show-ból, mert a gála producere, Brett Ratner, aki jó barátja, visszavonulni volt kénytelen egy homofób megjegyzése miatt. Ehhez képest az ellenkező végletet képviseli az új producerek ötlete. Le a korrektséggel, jöjjön MacFarlane, aki arról híres, hogy belép a buli színhelyére, inzultálja a hölgyeket, felrúgja a puncsostálat, meggyújtja a függönyt, aztán letolja a gatyáját. Médiaszakértők szerint a komikus-zenész-író-rendező szerepeltetése vagy hihetetlen sikert arat, vagy azt érik el vele, hogy utána alig marad valaki, akinek kedve lesz megint díjátadót nézni.

MacFarlane bevallja, még maga sem tudja, mivel fog előrukkolni, hová teszi a hangsúlyokat, illetve meddig engedi elmenni a két producer, aki vele sötét lóra tett. A megbeszélések mindenesetre már élénken folyhatnak, mert a rendező arra a kérdésre, hogy majdnem félmilliárd dollárt termelő hőse, Ted, a trágár, füvező plüssmackó szerepel-e majd a gálán, elgondolkozva így felelt: - Valószínűleg túl sokba kerülne.

Mindenki döntse el maga, hogy ez a válasz csak egy újabb poén volt-e.

(Ted – már a mozikban!)

Környezetvédelmi díjat nyert a Lorax

Lorax című animációs film elnyerte az Enviromental Media Association (Környezetvédelmi Médiaszövetség) díját. A produkció az egyik legnépszerűbb amerikai meséből készült, hőse egy 12 éves kisfiú, Ted, aki el akarja nyerni egy kislány, Audrey kegyeit. Audrey mindenképpen szeretne egy élő fát - világukban ugyanis már minden műanyagból van, a tiszta levegőt is palackban árusítják. Ted kutatni kezd, s végül találkozik Loraxszal, aki a természet őrzője, és megtanítja Tednek, hogyan állítható vissza a régi egyensúly, hogy zöldelljenek a fák, és friss legyen a levegő.

A film az év egyik legnagyobb animációs sikere a Gru alkotóitól, s bár még nem látható mindenhol, 341 millió dolláros összbevételt ért el.

(The Lorax - hazai bemutató: 2012. október 18.)

 

A katolikus latinok is parázni fognak

Negyedik részéhez ért a Parajelenségek-sorozat, és nem kell sokat várni az ötödik részre sem, amely azonban nem folytatás lesz, hanem spin-off, azaz az eddigi részek unokatestvére: olyan film, amely a már kész motívumok, karakterek alapján mesél el teljesen más történetet. Az új rész kimondottan a latin közönségnek szól majd - angolul -, azaz latin színészek katolikus környezeteen paráznak a sok kísértettől. Christopher Landon vezényli majd a stábot. Sőt, a forgatókönyvet is ő jegyzi, ahogyan a Parajelenségek 2-4 esetében is történt.

A projekt annyira előrehaladott állapotban van, hogy a hamarosan startoló Parajelenségek 4 végén, a stáblista után már látható egy beharangozó jelenet, érdemes tehát végigülni a sok betűt.

A Paramount stúdió nem véletlenül szánta rá magát az új produkció összehozására. A statisztikák szerint bár a latin ajkúak az USA népességének csak 16 százalékát teszik ki, ők veszik meg a mozijegyek negyedét. A marketingesek pedig kiderítették, hogy ha katolikus latin sztárok szerepelnek horrorfilmben, a latin közösség tagjai egy emberként indulnak meg a mozik felé.

(Paranormal Activity 4 - hazai bemutató: 2012. október 18.)

 

Denzel Washington ismeri a boldog házasság titkát

Ki hinné, hogy immár 29 éve házas Denzel Washington, négy gyerekkel? Hollywoodban egyesek 29 hétig sem szokták húzni, ő azonban ismeri a boldog házasság titkát. - Sok hely és nagy távolság kell - mondja a kétszeres Oscar-díjas sztár. - A munkám miatt sokat vagyok távol otthonról, így nem szoktunk egymás idegeire menni, és örülünk, ha végre viszontláthatjuk egymást.

Washington nem hisz az első látásra fellobbanó szerelemben. - Aki azt mondja, első pillantásra tudta, hogy a párja az igazi, az hazudik! A szerelem nem sprint, hanem maraton, amiben a szenvedés is benne van: időnként nem kapunk levegőt, és vörös karikák táncolnak a szemünk előtt.

Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott színésze legközelebb a Kényszerleszállás című filmben lesz látható. Pilótát alakít, aki bravúrosan letesz egy bajba került, utasokkal teli gépet - a gond csak az, hogy a vizsgálat kideríti: az előző éjszakát végigitta és -drogozta.

(Flight - hazai bemutató: 2013. február)

 

Tom Cruise nagyon vigyázott terhes kolléganőjére

Nagyon hálás Tom Cruise-nak Rosamund Pike (Johnny English újratöltve, Büszkeség és balítélet, Halj meg máskor), amiért vigyázott rá a Jack Reacher című akciófilm forgatásán. A színésznő öthónapos terhesen készítette a filmet, és mindazt produkálta, amit a várandós nők ebben a stádiumban szoktak: gyakran rosszul volt, szédült, felfúvódott. Ez sok gondot okozott munka közben, különösen a mozgalmasabb jeleneteknél, autós üldözés közben, vagy amikor a színésznőt túszul ejtették. - Más már régen kirúgatott volna a filmből, Tom viszont mindig nevetve segített, pedig az egyik producerként simán kereshetett volna másik színésznőt - meséli Rosamund. - Ragaszkodott hozzám, és mindent megtett, hogy kellemes legyen számomra a munka. Ezt igazán nem vártam volna tőle.

A Jack Reacher forgatása nem csak a színésznőt lepte meg, hanem kisfiát is, aki öthónapos magzatként már érzékelte, mekkora felfordulás van körülötte. Solo tavasszal született meg, és Rosamund nem győz csodálkozni, hogy tapasztalatai ellenére milyen normális gyerek. - Szegény kisfiam azt gondolhatta a hasamban, hogy a világ nagyon barátságtalan hely, folyton lőnek meg robbantanak benne - mondja a színésznő. - Aztán a megszületése után rájöhetett, hogy mégsem olyan szörnyű minden, és mindig boldog mosollyal nézelődik szerteszét.

Jack Reacher egy brit krimiíró, Lee Child könyvsorozatának első kötetét dolgozza fel, és sorozatot tervez belőle a stúdió. Cruise alakítja a címszereplő exkommandóst, aki különleges képességeit kamatoztatva rejtélyes bűnügyeket old meg.

(Jack Reacher - hazai bemutató: 2013. január 3.)

 

Famke Janssentől rettegnek a férfiak

Sokat mulat azon Famke Janssen, hogy jelenlétében a férfiaknak inukba száll a bátorságuk. Az egykori dán modell nemcsak 181 centis magasságával és 45-os lábával állja meg a helyét a teremtés koronái körében, hanem szellemi képességei is tekintélyt parancsolnak. "Úgy vettem észre, Hollywoodban a színésznők igyekeznek butácskának tettetni magukat, hogy feljebb jussanak a szamárlétrán - mondja a színésznő, akire annak idején a GoldenEye című Bond-film orosz gyilkosaként figyelt fel a közönség. - Én viszont ehhez túl dán vagyok, úgyhogy mindenkinek egyenesen megmondom, amit gondolok, és a férfiak arcára kiül a döbbenet."

A színésznő félelmetes kisugárzását kamatoztatja a Boszorkányvadászok című horror-fantasyben, amely Jancsi és Juliska történetének unortodox változata. Famke a főboszorkányt alakítja a filmben, aki addig sosem látott fenyegetést jelent a boszorkányvadásszá cseperedett Jancsi (Jeremy Renner) és Juliska (Gemma Arterton) számára.

(Hansel and Gretel - Witch Hunters - hazai bemutató: 2013. január 17.)