A magyar és (kisebb mértékben) a külföldi sajtó jó ideje attól hangos, mit terveznek és mit csinálnak Orbánék a kétharmados többségükkel. A nyári kormányváltás utáni rögtönzött alkotmányozási kedv a populáris módosítást már lefedte (kisebb országgyűlés), e mellé jött még kettős állampolgárság, sőt, sorolhatnánk, de most nem ez a cél. Ahogy Halasi Endre írta a HVG.hu-n, bármi, amit tesznek, se nem jogszabály- se nem alkotmányellenes, egész egyszerűen modellváltás küszöbén vagyunk, a balliberális (bár most már inkább baloldali) nem csak szaksajtó azon kesereg, oda az igazságosság, oda a hatalmi ágak megosztása, oda a jogállamiság is.

 

Abban adjunk igazat a szerzőnek, teljes felhatalmazással a hátuk mögött (amit nem érdemes tovább kritizálni, magyarázni, kétharmad van és csönd) bármit megtehetnek, alkotmányoznak, hatalmi ágat korlátoznak. A hatalmi ágaknak azonban még van idejük, legalább jelzésszinten reagálni mindarra, ami történik velük, hiszen amíg nem lép hatályba az alkotmánymódosítás, addig a bírák is odaszúrhatnak a sokáig kedvelteknek (itt azért emlékezzünk a megannyi Fidesz számára kedvező és szeretett AB-határozatról). Ezt pedig az egyik emblematikusnak szánt megmozdulás ellen elkövetett civil fellépéssel kapcsolatos bírósági eljárásban megtették, még ha csak közvetve is.

 

A nagy nyári melegben, kifüggesztések nyara közepette július 28-án Dániel Péter ügyvéd kaszinótojással kente be a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat (röviden NENYI) egyik példányát, mindezt a Vám- és Pénzügyőrség hivatalában tette, azaz hivatalos szerv épületében. A tegnapi jogerős ítélet szerint megszüntették az eljárást, mely garázdaság miatt indult az ügyvéd ellen. A feljelentésben a VPOP megbotránkozásra hivatkozott, valamint a köznyugalom zavarására. Amint a bírói indoklás kimondja, garázdaság nem történt, a takarítónő "helyreállította" a korábbi állapotot, míg a köznyugalom zavarása helyett inkább a véleménynyilvánítás szabadságát emelte ki, mindezt AB-határozatra hivatkozva.

 

Ezek után, hogy az elsőszámú szöveges dokumentum, mely már a hivatalok többségében megtalálható, nem élvezi a bíróság védelmét, ráadásul alkotmányjogi alapon védték meg a "gaz rongálót", még jobban megrendíti az AB helyzetét, kilátásai pedig egyre rosszabbak. Azonban ne felejtsük el a fent hivatkozott cikk lényegét, modellváltás történhetik, amivel nincs is alapvetően baj, csak ugye 8 évig szidta jobb és bal a kormányzati kommunikációt, most pedig éppenséggel kommunikációs problémákból fakadóan gerjesztenek felesleges indulatokat. A szerző arról beszél, inkább azt kellene vizsgálni, a többségi rendszer hogyan és miként árt vagy használ a magyar politikai rendszer egészére nézve. Ebben kis részt egyetértek, egy ilyen modellvizsgálat régóta esedékes, elég csak a civil elégedetlenséget magyarázatul hívni, mely az általános politikai bizalmatlansággal párosul. Ahol véleménykülönbség támad, az már sokkal inkább egyéni felfogás kérdése. A mi demokráciánk még túl fiatal és gyermekbetegségeit se nőtte ki teljes mértékben, arról nem beszélve, a nagykorúság sem sokat javított működésén. Egy új alkotmány látványos lépés a változás, specifikálás és módosítás ösvényén, azonban én rossz módszernek tartom a kis adagokban becsempészett cikkelyeket, melyeket majd szimplán átemelnek a teljes, "végleges" verzióba. A magyar törvénykezési módszer nyomán "saláta-alkotmányozásnak" nevezett módszer messze nem a legjobb, ahogyan ezt fel lehetne vetni. Az emberek kormánya és miniszterelnöke mindig büszkén vállalta, milliókat kerestek meg személyesen, hogy véleményüket kérve szálljanak szembe a baloldali kapitalista hordákkal, most azonban arra sem veszik a fáradtságot, hogy bármilyen módon is érdeklődjenek a polgárok véleményével, ötleteivel kapcsolatban.

 

Mindaz, ami miatt a Fidesz volt a szimpatikusabb az emberek számára, egyre fogyóban. Arról nem beszélve, hogy egy baloldali kormány hasonló lépéséit milyen civil engedetlenség, tüntetési hullám követné, míg fordított esetben a baloldal csak párszázas csendes és alig észrevehető megmozdulásokkal vitézkedik. Ahogy az utóbbi évek során is észlelhető volt, mobilizáció terén köröket vernek a baloldalra a Fidesz polgári körei, szavazóinak lelkesedése. Azonban a józan ész sem hagyható a fészerben, mert a kétharmad nem jelenti a teljhatalmat, a régebbi óva intésem pedig csak még jobban érvényre jut: ha most kormánynak kedvező változtatást hoznak, az egy későbbi kormányváltásnál az ellenoldal malmára hajtja a vizet. Bár amíg ilyen választói tudatosság és emlékezet működik, nincs miért aggódniuk.