Premier előtti bemutatóként érkezett hozzánk a hosszú hétvégén Channing Tatum és Jonah Hill legújabb filmje, a 21 Jump Street - A kopasz osztag. Elöljáróban annyi, egy 1987-1991 közt futó drámai misztikus sorozat nagy mértékben átfazonírozott nagyjátékilmes verzióját láthatjuk, a sorozat hangulatához képest inkább buddy-movie ez, abból is a csöcsvillantós Pite-humor nélkül, igaz, farok azért villan.

Barom gimnazisták 2005-ben bebukják a szalagavatót, majd röpke hét év után már biciklis járőrpartnerként róják a parkokat. Elb@szott letartóztatás után az álruhás gimizsaruk osztagához kerülnek, mintegy utolsó esélyként. Munkájuk során egy újfajta drogot terjesztő sulihálózatot kell felderíteni, azonban a kétbalkéz páros még a gimibe visszakerülve is ugyanolyan idióta kamasz, mint korábban: a felépített álcát összecserélve kénytelenek egymás készségeit elsajátítani, hogy beépülhessenek a kiszemelt környezetbe. 

A film erényei közé a kiszemelt színészek eltérő karaktereiből fakadó lehetőségeket annak ellenére is sikerül kiaknázni, hogy Hill a szerep előtt nem kevés testzsírtól szabadult meg. Mondjuk gázabb lett volna a Superbad-testalkattal átbukfencezni kanapén, végig csúszni a motorháztetőn, na meg egyáltalán futni valamennyit is. A humor nem üti meg a mostanság szokásos altesti szintet, mégis van benne kellő betegség, mikor a földön heverő ellőtt péniszt harapná fel annak épp kevésbé büszke tulajdonosa... Kapunk cameot is Johnny Depp és Peter DeLuise szereplésével, ők a '87-es sorozat szereplőiként idézik fel saját kezdő Jump Street-i létüket.

Nem lehet hozsannázni, nem lehet isteníteni, mert valahogy nem billen át a ló azon oldalára, mégis végig tudod röhögni: az első, sosemvolt gimis buli megismétlése, a suliba járó verda, a bio-öko-homo-életérzés, ami árad az egész 2012-es középiskolás létből... Nem társadalomkritikát fogalmaznak meg, szimplán csak beszólnak a következő generáció kötelezően szánalmasnak tartott stílusának. 20 felett el is önti az embert ez a fajta nosztalgia, egyből átérezni, mit jelent lenézni a kicsiket! Hill és Tatum pont eléggé lóg ki, nem a Facebook-generáció tagjai, alig bírnak megbarátkozni az új viszonyokkal, valahogy mégis működik a recept... ami folytatódhat az egyetemen, nem csak a filmvégi lezárás, de a bevételi adatok miatt is.

Ahogy Séf bácsi mondta:

- A szex és a drogok maradjanak az egyetemre!