Eljött az az idő, mikoron az utolsó Shrek-filmet is bemutatták. Lezárult egy korszak, a Disney egész estés animációs filmjeit pár évre hidegre tevő ogre és kalandjai a végéhez értek. A magyar származású címszereplő élete eddigi legintenzívebb napját éli meg, kirakati közkedvelt ogréből a senki által nem ismert, de egy hadseregnyi boszorka által üldözött erdei haramia szintjére süllyedt, aki múltját és családját menteni igyekvő, bűnbánó apává nemesedik a film végére.

Shrek és Fiona nevelgeti három pici csemetéjüket, akik még apun is képesek túl tenni, ha ogreségről van szó. Napi vendég Szamár és Csizmás Kandúr, Shrek pedig feladatainak sokaságában elveszni érzi saját lényét. Ezen állapoton kívánna javítani egyetlen napért cserébe, amit a boszorkány kér tőle. Mint kiderül, a gonosz kis törpe varázsló, Rumpelstiltskin célja nem volt más, mint Shret kiírni Túl az Óperencián történelméből, megváltva saját királyságát. Egy napja van Shreknek, hogy jóvátegye ballépését, megmentse itt sosemvolt családját, szerelmes csókot váltson a harcos amazonná nemesedett Fionával.

A folytatásos filmek alapigazsága, a következő rész nem lesz jobb az előzőnél. Jelen esetben is valami ilyemsiről van szó, de muszáj pontosítani. Egészen addig, míg a normális kerékvágást éljük meg Ogre-földön, addig egy kicsit laposabb filmszekvenciát kapunk. Amint azonban felpörgetik a cselekményt, a záros határidőnek köszönhetően szórakoztató és élvezetes játékidő jut osztályrészéül a nézőknek.

Az alternatív verzióban Szamár maradt ugyanaz a balfék figura, csak most a boszorkányok uradalmában haszonálatként keresi meg a betevő falatot, rabszállító kordét húzva. Fiona ugyan kiszabadult a várból, de feminista Robin Hodként az erdő mélyén tartja egyben és képzi ki ogre-seregét, hogy visszahódítsák a trónt Rumpelstiltskintől. Csizmás Kandúr ezen valóságban is felhagyott a bérgyilkolással, Fiona házicicusaként pedig módfelett elhízott, szinte már Garfield-imitátorként jelenve meg a vásznon.

A történetvezetés a kifordítottság ábrázolásával az egyik legjobb résszé tette a záróepizódot, a kezdeti tempóvesztett cselekménysor után felpörgetett és izgalmas filmmel van dolgunk. Igazi tanulság-film, élete és családja elvesztésének lehetősége igazi cselekvésre képes figurává teszi hősünket.

Technikai fejlődésnek és divatnak köszönhetően ezt az alkotást már 3D-ben is élvezhetjük, azonban vajmi kevés olyan jelenet van, ami indokolja a térhatás eröltetését, de a pénz és a trend nagy úr, polarizált szemüvegben merülhetünk alá Shrek felbolydult életébe.