Szegényes hétnek néznek elébe azok, akik a mozikat keresnék fel. Két bemutató van összesen, mellyel frissítik műsorukat a hazai mozik. Azonban csüggedésre semmi ok, a jövő héttől kezdve megszűnik a pangás, legrosszabb esetben is három filmet mutatnak ben, de lesz olyan hét, amikor hét filmet is a nyakounkba borítanak. Addig pedig lássunk hozzá, mivel kecsegtetnek minket mától.

Egy néma kiáltás

A hét másik bemutatója is rendező-forgatókönyvírói alkotás, Mahamat-Saleh Haroun filmje a Csád Köztársaságba kalauzolja el a nézőket. Filmje a polgárháborúba kalauzolja a nézőket, ahol egy hatvan feletti úgyómester, egykori úszóbajnok döntését ismerhetjük meg. Az elegáns szállodát, ahol eddig dolgozott, átveszik a kínaiak, akik arra kényszerítik, adja át munkáját fiának, ő maga pedig álljon portásnak. A polgárháború miatt azonban a hatóságok mindenkit arra kényszerítenek, segítség a hadsereget, pénzzel vagy harcképes gyermekeik felajánlásával. A férfi azonban szegény, egyetlen fia miatt pedig olyat cselekszik, amire szülő nem lehet képes.

 

A következő három nap

Paul Haggis rendező-forgatókönyvíró új filmje mindenképp érdemes a legalább egyszeri megtekintésre. Egy boldog házzasságban élő egyetemi tanár (Russel Crowe) igyekszik megszöktetni a börtönből 20 évre ítélt feleségét (Elizabeth Banks). A tárgyalás során minden igyekezet hasztalannak bizonyult, az elkeseredett férfi hosszas tervezés után kiagyalt menekülés terve azonban mindkettejük életét veszélybe sodorhatja.

Mellékszerepekben Lian Neeson, Olivia Wilde és Brian Dennehy.

 

A cikk utánközlés, a Szeretlek, Magyarország! oldalán jelent meg.