1997-ben még stílusos és szórakoztató filmként aposztrofáltuk Will Smith és Tommy Lee Jones főszereplésével készült UFO-vadász titkosügynökként kapták el az óriáscsótányt. Eltelt öt év, amikor már edzett ügynökként ismét a világot kellett menteniük Ebony és Ivory fekete öltönyös kirakatemberei egy modellbe ágyazott földönkívüli hatalommániája ellen szálljanak harcba. Elmúlt azóta tíz!!4! év, már csak a kereskedelmi tévék alkalmi vetítésein találkoztunk ABC-betűs ügynökeinkkel, majd hirtelen IMAX 3D-ben dobtak elénk egy időutazós sztorit, amiben több a fekete lyuk, mint egy átlagos tudású ember tudományos háttérismereteiben.

J és K ügynök már lassan másfél évtizede üldözik az idegen ellent, míg egyszer csak megszökik K ősellenségeinek egyike, Boris, aki egy igencsak kellemetlen bolygófoglaló faj előfutáraként érkezett hozzánk még 1969-ben. Anno K ügynök megsebesítette Borist, majd az egész bolygót védelem alá helyezte egy idegen technológia révén, Boris pedig kapott egy légzsilipelt börtönt maga köré a Hold sötét oldalán. 40 évnyi börtönlét megacélozta az egyébként sem mimóza idegent, laza kis időutazással iktatná ki a morózus K-t az élők sorából, elhozva némi planetáris mókázást a számukra nem túl kedvezően alakuló jövő helyett. K ügynök lénye kiiktatásra kerül, J pedig egyetlen emlékező tagként eléri, hogy egyszemélyes flementőseregként K-t is, valamint sokadjára megtámadott bolygónkat is megmentse az enyészettől.

Barry Sonnenfeld rendező maradt a kaptafánál, sablonos poénokkal tölti ki a film egészét nézve talán 10 percnyi emlékezes megmonzdulást tartalmazó alkotást. A sztori nem csak ellentmondásos, logikátlan és sok üresjárattal operáló forgatókönyv mellett gyenge látványvilág és ugyan nem megfáradt, de mindenképp idejétmúlt franchise-ról beszélhetünk, amely csak eme nosztalgiafaktor okán lesz piacvezető, akármeddig is tart a pünkösdi királyság. Jó volt látni, hogy Will Smith nem felejtett el humorosnak lenni, még ha régen is láttuk hasonló szerepben. Tommy Lee Jones pont annyira megfáradt, mint az agyonhajtott K ügynök, talán még örült is annak, hogy csak 15 percnyi filmidőben osztozkodik. Josh Brolin azonban tökéletes választás volt a fiatal, 29 éves K ügynök szerepére, olyan jól hozza Jones időskori manírjait, hogy az már nem csak zseniális, egyenesen főhajtás egy tökéletes karakter előtt. A film érdemi része azonban sajnos itt le is záródik, az említett hiányosságok miatt  egyszerűen csak mosolyogtató a film, egy ilyen trilógiává emelésnél talán emlékezetesebb koronát reméltünk. A vizuális rész miatt felesleges a 3D, kétdimenziósan is siralmas a CGI, 3D-ben, főképp IMAX-ben egyenesen pénzkidobás.

Vége a filmnek és csak azon gondolkodsz, hogy az a megközelítőleg 200 milliós költségvetés vajon amellett, hogy csak úgy elszusszant, nem juttatja-e a producerek eszébe, friss ötlettel sem ártana előállni, ne csak olyan folytatás készüljön, amit még az abból megélni szándékozók se nagyon vártak.