Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

72. Golden Globe-díjátadó - győztesek

Idén már 72. alkalommal adta át a Hollywoodi Külföldi Újságírók (HFPA) szervezete a szerintük legjobb filmeknek járó díjakat. Idén is Amy Poehler és Tina Fey volt a házigazda, a központi téma pedig a Sony-botrány és a Charlie Hebdo-szerkesztőség elleni merénylet.  Mindezek árnyékában az utóbbi évek egyik legkomorabb átadója következett, a csúcsra járatott marketing-gépezetbe ritkán kerül akkora homokszem, mint az elmúlt hetek eseményei. Ha azonban azt nézzük, mennyire a diverzitásra feküdtek rá az idei átadón, akkor még örülhetünk is. Majdnem mindegyik fontosabb nevezett vitt is 1-2 emblematikus kategóriát, bár voltak azért kárvallottak is (True Detective, The Imitation Game). Ha az Oscar előszobájának is tekinthető (alkalmanként), akkor tényleg érdemes megnézni, mik fognak bekerülni majd az arany szobrocskáért folyó harcba. Sokat nem kell már aludni rá, 15-én magyar idő szerint kora délután jelenti be Chris Pine, J.J. Abrams és Alfonso Cuarón a jelölteket.

Érdemes azonban elmélázni a majdani akadémiai díjazottak lehetőségein. Míg most nagyjából mindenki kapott valamit, hisz erre jó a megosztott drámai és musical/vígjáték tematizálás, addig az Akadémiánál már erőnyerés van, semmi más. Linklater viszi a lényeget, az már erősen látszik, a Sráckorba befektetett munka elnyeri méltó jutalmait. Férfi főszereplőnél már érdekesebb lesz, hogy Redmayne-t bedarálja-e Keaton zsigeri és életmű-gyanús alakítása, vagy esetleg a történelmi-társadalmi mondanivalók terén domborító Cumberbatch és Oyelowo is szóhoz jut majd. Hölgyek terén nincs sok vita, Moore viheti az Oscar-szobrot, Felicity Jones-t meg majd a BAFTA megvigasztalja. Animációsoknál szerencsére a szakma díjazta azt, amire az amerikai közönség képtelen volt az Így neveld a sárkányodat 2 kapcsán, már csak abban bízhatunk, hogy az Akadémia nem fogja a náluk sikeresebb A Lego kalandot nyomatni.

Filmes díjazottak:

Legjobb dráma: Boyhood (Sráckor)

Rendező: Richard Linklater – Boyhood (Sráckor)

Forgatókönyv: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo – Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Színész (dráma): Eddie Redmayne – The Theory of Everything (A mindenség elmélete)

Színésznő (dráma): Julianne Moore – Still Alice

Legjobb musical vagy komédia: The Grand Budapest Hotel

Színész (musical vagy komédia): Michael Keaton – Birdman

Színésznő (musical vagy komédia): Amy Adams – Big Eyes

Idegen nyelvű film: Leviathan

Animációs film: How to Train Your Dragon 2 (Így neveld a sárkányodat 2)

Férfi mellékszereplő: J.K. Simmons – Whiplash

Női mellékszereplő: Patricia Arquette – Boyhood

Filmzene: Johann Johannsson – The Theory of Everything

Betétdal: “Glory” - Selma


A televíziós díjaknál már van sírásra ok hardcore rajongóknál, hiszen McConaughey 2014-ben árnyékot vetett mindenkire a True Detective-ben, erre sehol nem díjazták. Amint látható, sorozatok terén frissült a paletta, alig van olyan kategória, ahol nem első évados került díjazásra. Kivétel ez alól Kevin Spacey révén a House of Cards és Joanne Froggatt által a Downtown Abbey. Látni is, hogy több régi széria futott ki idén, így a hangsúlyok a megosztó lezárások helyett az üdítő kezdésekre tolódott.

Tévés díjazottak:

Dráma: The Affair

Komédia vagy musical: Transparent

Színész (Dráma): Kevin Spacey (House of Cards)

Színésznő (Dráma): Ruth Wilson (The Affair)

Színész (Komédia vagy musical): Jeffrey Tambor (Transparent)

Színésznő (Komédia vagy musical): Gina Rodriguez (Jane The Virgin)

Férfi mellékszereplő: Matt Bomer (The Normal Heart)

Női mellékszereplőnő: Joanne Froggatt (Downton Abbey)

Minisorozat vagy tévéfilm: Fargo

Színész (Minisorozat vagy tévéfilm): Billy Bob Thornton (Fargo)

Színésznő (Minisorozat vagy tévéfilm): Maggie Gyllenhaal (The Honorable Woman)

0 Tovább

70. Golden Globe-díjátadó

Akkor összegezzünk:

Ben Affleck nagyot nyert, ahogy A nyomorultak is. A Django abban a két kategóriában győzedelmeskedett, ahol reális esélye lehetett. Tévés körökben a Homeland, a Game Change és a Csajok tarolt. Először listázva a győztesek, utána pedig a live blog a kitartó olvasóknak. Lényegében kevés meglepetés.

Legjobb film (dráma)
Argo

Legjobb film (musical/vígjáték)
Les Miserables

Legjobb rendező
Ben Affleck - Argo

0 Tovább

69. Golden Globe-díjátadó

Tegnap megtippelni szándékoztam a nyerteseket, most lássuk, hol tévedtem (van, ahol nem is kicsit...)!

Legjobb film (dráma): Utódok (talált)

Alexander Payne először nyert forgatókönyvön kívül a külföldi kritikusoknál - egyetemes sztori, egyetemes szépfiúval, még ha öregecskedő is. 

Legjobb film (musical/vígjáték): A némafilmes (talált)

A filmművészet előtti vaskos hódolat elnyerte méltó(nak tartott) jutalmát.


Legjobb idegen nyelvű film: Nader és Simin (talált)

Arab nász helyett válás az avaron, ha már mindent visz, logikus ez a győzelem is.


Legjobb animációs film: Tintin kalandjai (rontott - tipp: Rango)

Fáj a szív, mikor ugyan zseniális alapokból egy nagyívű filmekre szakosodott rendező csak átlaganimációt hoz ki, arról nem beszélve, most a nevet díjazták, nem a teljesítményt


Legjobb rendező: Martin Scorsese (A leleményes Hugo ) (rontott - tipp: Michel Hazanavicius - A némafilmes)

2006-ban életmű-Oscar (A tégláért kapott legjobb rendezői díj...), most viszont tényleg gyengébb alkotással viszi haza Scorsese a díjat...


Legjobb férfi főszereplő (dráma): George Clooney (Utódok) (rontott - tipp: Michael Fassbender - A szégyentelen)

Szégyentelen végeredmény, elvégre Fassbender feltörekvő csillagként úgy elhomályosítja a mezőnyt - a prűd végeredmény nem magyarázza a bevállalós jelölést... 


Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték): Jean Dujardin (A némafilmes) (féltalálat)

Bejött a kagylózabálás, a politikailag inkorrekt zsaru (Brendan Gleeson - A guardista) helyett a film hőskora vitte a pálmát... bocs, a glóbuszt.


Legjobb női főszereplő (dráma): Meryl Streep (A Vaslady) (talált)

Az idei is Meryl Streep éve lesz? Vagy netán az olvasztott kategóriában megint kikap az Oscaron egy fiatal versenytárstól (akkor Sandra Bullock, most Michelle Williams)?


Legjobb női főszereplő (mucial/vígjáték): Michelle Williams (Egy hét Marilynnel) (talált)

Ezt is nem megmondtam? Ha Marilyn szelleme a házban, minden más felesleges időpocsékolás - na jó, nem hátrány, hogy jó a film!


Legjobb férfi mellékszereplő: Christopher Plummer (Kezdők) (talált)

Melegkártya - ugye, Mr Sean Penn?! Tetszik emlékezni, Harvey Milk megformálása is felülírta az elvárásokat... na most a felvállalós idős úré a dicsőség.


Legjobb női mellékszereplő: Octavia Spencer (A segítség) (rontott - tipp: Jessica Chastain)

A filmet eltaláltam, akkor fél pont, na?!?! A kisebb szerepben (butácska afro-amcsi konyhalány) alakítása vitte a prímet a felszínes fehér gazdáival ellentétben. Polkorrekt, leülhet.


Legjobb forgatókönyv: Woody Allen (Éjfélkor Párizsban) (rontott - tipp: Pénzcsináló)

Sorkin bukott! Allen meg beédesgette magát, nincs rá jobb szó.


Legjobb filmzene: Ludivic Bource (A némafilmes) (rontott - tipp: A tetovált lány)

Úgy látszik, a tavalyi Facebook-film ajnározása után Fincher és stábja számkivetett lett, elvégre a külhoni nagy sikert magáénak tudó A tetovált lány amerikai remake-je egyelőre csak papíron eredményes... a nosztalgia pedig erősebbnek bizonyult, mint a re-adaptálás.


Legjobb betétdal: Masterpiece (W.E.) (rontott - tipp: Chris Cornell - The Keeper)

Egy echte WTF a végére - Madonna éppenhogy csak megtűrt filmjéből kiemelni a dalocskát... jó, a Géppisztolyos prédikátor se egy kortárs A szakasz, de akkor is, ha csak a zenét hallgatod, átjön, nem?!?!

0 Tovább

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Utolsó kommentek