Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Poézis - Mégis szép az élet (Poetry)

Sosem késő változtatni az életünkön? Sosem késő új hobbi után nézni, netán megvalósítani a gyermekkori vágyakat? Van akkora tragédia, ami után már nem tudunk talpra állni és folytatni életünket? Erre keresi és talán adja meg a választ a dél-koreai dráma Chang-dong Lee rendezésében. A forgatókönyvet is jegyző direktor második jelölését már győzelemre váltotta tavaly Cannes-ban (az első jelölést 2007-ben a Rejtett napfény fogatókönyvéért kapta). Alkotása a szokványos úton járja körbe a problémakört, a problémás családbók kiindulva kapunk nagy általánosításokat, a történet előrehaladtával azonban ezeket maga cáfolja meg, hogy min újabb kérdéseket tegyen fel az emberi természetről.

Mija Yang egy már 66 éves, unokáját egyedül nevelő, egyre furcsábban viselkedő nagymama, aki alkalmanként egy idős úr házi ápolója. A mindennapi körforgásból az szakítja ki, hogy jelentkezik egy költészeti kurzusra. A kurzus oktatójának szavai azonban inkább elbizonytalanítják, semmint írásra késztetnék. Az idős asszonynak az alkoi válság mellett a családja szétesésével is szembe kell néznie, unokája ugyanis öt társával rendszeresen megerőszakolták egy iskolatársukat, a lány öngiylkossága egyébként a film katalizátora is egyben. Mind jobban mélyül el a lánnyal való kapcsolatkeresésben, annál inkább személyes tragédiájának is érzi a lány halálát.

Az igazából egy szereplő köré felépített filmben a Miját alakító Jeong-hee Yoon nagyszerű utazásra invitálja a jegyet váltó nézőket. Ugyan nagyon is drámai a film felütése, a mindennapi élet és rutin ábrázolása már inkább az abszurd és a groteszk határát súrolja. Ahogy egy ilyen tragédia árnyékában kérdezgeti a rajta elhatalmasodó demencia mellett, hogy honnan is jön az ihlet, hol található mindaz: igen komoly kérdések ezek, melyeket egy gyakorlatias élettől megöregedett asszony jogosan tehet fel, környezete mégis csak a furcsaságot látja benne.

A nagymama-unoka viszony nem az egymásra utaltságra alapul, hiszen a gyermek anyja, a nagymama lány él, csak messze dolgozik tőlük. Indokokat nem kapunk, hogy kényszer vagy kényelmesség vitte erre a döntésre az anyát. Csak azt látjuk, mekkora szakadék van az együtt élők között. A dráma azonban csak nagyon lassan adagolva éri el a nézőt, az egyre beszámíthatatlanabb nagymama megmosolygató élethelyzetei által sokáig fenntartja a látszatát egy könnyedebb befejezésnek.

A kurzus végéig kötelezően megírandó költemény pedig maga a katarzis, nem csak Mija életében, a nézők számára is. A film lezárása kétséget sem hagy afelől, milyen horderejű drámát láthattunk

8/10

0 Tovább

22. Producers Guild of America - díjátadó

Hat nappal a Golden Globe után elkezdődött a szakmai díjátadók sorozata. Első körben a Producerek Céhe adta át díjait a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben. Az est házigazdája Judd Apatow volt, aki poénjait saját twitter-oldalán közzétett körkérdéssel gyűjtötte. Ez volt az első átadó ceremónia, ahol borult az eddigi papírforma.

A közösségi háló alulmaradt A király beszédével szemben, igaz, itt csak egyetlen filmes kategória van, ahol az alkotást díjazzák. Az animációs filmeknél lassan nyugtázható, a Toy Story 3-é lesz a szezon, hiába lobbiznak sokan az Így neveld a sárkányodat sikeréért. Televíziós kategóriákban a nagy újonc Gengszterkorzót még csak nem is jelölték, ami azért nagy kérdőjel mindenki számára, hiszen a szezon egyik legjobb drámai sorozatáról van szó, a The Walking Deadet nem is említve. A vígjátékok közt eddig taroló Glee - Sztárok leszünk! szintúgy alulmaradt, a Modern család erősebbnek bizonyult.

Legjobb film

A király beszéde


127 óra

A félszemű

A harcos

A kölyök rendben van

A közösségi háló

Eredet

Fekete hattyú

Tolvajok városa

Toy Story 3

0 Tovább

POTC - Ismeretlen vizeken

Nyakunkon a legújabb Karib-tenger kalózai film, az Ismeretlen vizeken bemutatója. Május 19-én a hazai mozikban kerül minden idők egyik legsikeresebb franchise-ának 4. része, Johnny Depp-pel a főszerepben. Mellette olyan zseniális színészek láthatóak, mint Ian McShane, Geoffrey Rush vagy Penélope Cruz. A romantikus szálért rajongók bánkódnak vagy sem, Orlando Bloom és Keira Knightley kiszállt a filmekből, kérdés, hogy valaha vissza fogják-e hozni a karaktereiket - ez sokban múlik attól, hogy fog teljesíteni az új alkotás. A nagysikerű filmes sorozatok matematikája alapján ha nem is lesz egetrengetően nagy kasszasiker, egy biztos 600 millió dollár csak A Karib-tenger kalózai-logó miatt érkezik a pénztárakba.

Mostani bejegyzés nem is a hagyományos trailer miatt készült (az szinkronosan itt található), hanem a szolid karaktervideó miatt. Ebben kicsit jobban, a megformáló színészek, a rendező Rob Marshall és a producer Jerry Bruckheimer szavain keresztül ismerhetjük meg a figurákat. Angolul tudók előnyben, de nem kell ide anyanyelvi szint, egy jó szövegértéssel letudható.

0 Tovább

A következő három nap

A közelmúltban már láthattunk egy tisztességesen muzsikáló francia filmből készült amerikai remake-et, ami valami borzalmasan sikerült. Az utazó cseppet sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a húzóneveknek köszönhető gazdasági megtérülés, sőt, némi profit ellenére csak az igazán mazochisták fogják megvásárolni otthoni megtekintésre. Pedig a nevek működhetnek, Depp és Jolie mindig a kasszasiker kovácsainak számítanak, most még egy feszültségteremtésben jelesre vizsgázó rendező, A mások életét jegyző Florian Henckel von Donnersmarckkal kiegészülve ez a trió bizony nem a legszebb emlék lesz egyik alkotónak sem.

Ehhez képest merész vállalkozás egy hasonlóan thriller-műfajú francia filmet adaptálni, a 2008-as Pour Elle című film Fred Cavayé tollából és rendezésében már egy izgalmasabb és erőteljesebb alkotás lett olyan főszereplőkkel, mint Diane Krueger és Vincent Lindon. A teljes történet átültetése amerikai tájakra, megtartva az eredeti rendezőt az alkotás környékén, végképp nem újkeletű, elég csak A 13-as című 2005-ös francia eredetit és a 2010-es amerikai újrázást rendező Géla Babluanit említeni. Jelen esetben a forgatókönyvet Paul Haggis rendező Cavayéval együtt írta meg, a főszerepekre pedig Russell Crowe és Elizabeth Banks szerződött le, hogy szórakoztassank minket, nem kevés feszültséggel átitatva.

0 Tovább

Trailerek a Super Bowl alatt

Az amerikai televíziós egyik, ha nem a legnézettebb eseménye az amerikai futball döntője, a februári Super Bowl. Február 6-án az Egyesült Államokban akár 90-100 millió ember is ezt a meccset nézi, ergo ide ildomos időzíteni a stratégiailag fontosnak szánt videóanyagot.

Nem cselekszenek másként a filmforgalmazók sem, ami a filmrajongóknak külön öröm. Innentől kezdve az előzetesek a világhálón is elérhetőek lesznek, az igazán bejövős ajánlókat pedig rongyosra nézhetjük.

 

 

Meccs előtti előzetesek

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles

The Eagle

Kellékfeleség

Kung Fu Panda 2

A pap

 

Meccs közben látható előzetesek

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

Cowboyok és űrlények

Limitless

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

Rango

Super 8

Thor

Transformers: Dark of the Moon

 

 

Meccs utáni előzetesek

Justin Bieber: Never Say Never

Take Me Home Tonight

0 Tovább

Mozibemutatók

Szegényes hétnek néznek elébe azok, akik a mozikat keresnék fel. Két bemutató van összesen, mellyel frissítik műsorukat a hazai mozik. Azonban csüggedésre semmi ok, a jövő héttől kezdve megszűnik a pangás, legrosszabb esetben is három filmet mutatnak ben, de lesz olyan hét, amikor hét filmet is a nyakounkba borítanak. Addig pedig lássunk hozzá, mivel kecsegtetnek minket mától.

Egy néma kiáltás

A hét másik bemutatója is rendező-forgatókönyvírói alkotás, Mahamat-Saleh Haroun filmje a Csád Köztársaságba kalauzolja el a nézőket. Filmje a polgárháborúba kalauzolja a nézőket, ahol egy hatvan feletti úgyómester, egykori úszóbajnok döntését ismerhetjük meg. Az elegáns szállodát, ahol eddig dolgozott, átveszik a kínaiak, akik arra kényszerítik, adja át munkáját fiának, ő maga pedig álljon portásnak. A polgárháború miatt azonban a hatóságok mindenkit arra kényszerítenek, segítség a hadsereget, pénzzel vagy harcképes gyermekeik felajánlásával. A férfi azonban szegény, egyetlen fia miatt pedig olyat cselekszik, amire szülő nem lehet képes.

 

A következő három nap

Paul Haggis rendező-forgatókönyvíró új filmje mindenképp érdemes a legalább egyszeri megtekintésre. Egy boldog házzasságban élő egyetemi tanár (Russel Crowe) igyekszik megszöktetni a börtönből 20 évre ítélt feleségét (Elizabeth Banks). A tárgyalás során minden igyekezet hasztalannak bizonyult, az elkeseredett férfi hosszas tervezés után kiagyalt menekülés terve azonban mindkettejük életét veszélybe sodorhatja.

Mellékszerepekben Lian Neeson, Olivia Wilde és Brian Dennehy.

 

A cikk utánközlés, a Szeretlek, Magyarország! oldalán jelent meg.

0 Tovább

X-Men: First Class-képek

Matthew Vaughn a Kick-Ass című filmjével beléphetett Hollywoodba, megrendezheti az egyik legsikeresebb franchise prequeljét. Mindaz, ami a 2000-es évek X-Men filmjeiben csak múlt, az most megelevenedik.

A tolószék nélküli Charles Xavier; a Magneto-ruha előtti Erik Lehnsherr; a Pokoltűz Klub vezetője, Sebastian Shaw; Bestia még a kék bunda növesztése előtt.

Igazi, a brit filmgyártás fiatal színészeit felvonultató, jó kis film várható, amerikai bemutató június 3.

Sorrendben (balról jobbra): Sean Cassidy-Vészmadár (Caleb Landry Jones), Erik Lehnsherr-Magneto (Michael Fassbender), Raven Darkholme-Mystique (Jennifer Lawrence), Dr. Moira MacTaggert (Rose Byrne), Hank McCoy-Bestia (Nicholas Hoult), Charles Xavier (James McAvoy), Alex Summers-Plazma (Lucas Till)

0 Tovább

GALECA-díjátadó

Be kell vallanom, egy eddig számomra ismeretlen esemény eredményéről számolhatok be. A GALECA (Gay & Lesbian Entertainment Critics Associaton) az amerikai meleg szórakoztatóipari kritikusok szervezete, mely a Dorian-díjjal jutalmazza a számukra kiemelkedő alkotásokat.

Az év legjobbjai mellett a legjobb leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű témákat felkaroló vagy ábrázoló alkotásokat is díjazták, ezek az LBGT rövidítéssel jelölt díjak. Emellett fontos megyjegyezeni, hogy a "buzis" jelző nem véletlen, ami egyes kategóriáknál található, ugyanis campy jelzővel illetik a szerintük annak tartott, tartható filmeket.

Ahogy a Golden Globe-on, most is a Glee tarolt a televíziós kategóriákban, színészei három, a sorozat további két díjat kapott.

Az életműdíjat Angela Lansbury kapta

FILM OF THE YEAR
Black Swan
I Am Love (WINNER)
The Kids Are All Right
The Social Network
Toy Story 3
FILM PERFORMANCE OF THE YEAR
Christian Bale - The Fighter
Annette Bening - The Kids Are All Right (WINNER)
Colin Firth - The King's Speech
James Franco - 127 Hours and Howl
Lesley Manville - Another Year
Natalie Portman - Black Swan
DOCUMENTARY OF THE YEAR (Film, DVD or TV)
Catfish
Client 9: the Rise and Fall of Eliot Spitzer
Exit Through the Gift Shop
Inside Job
Joan Rivers: A Piece of Work (WINNER)
Restrepo
Waking Sleeping Beauty
Waiting for Superman
LGBT-THEMED FILM OF THE YEAR
A Marine Story
Howl
I Love You Phillip Morris (WINNER)
La Mission
The Kids Are All Right
Undertow
LGBT-THEMED DOCUMENTARY OF THE YEAR
8: The Mormon Proposition (WINNER)
Prodigal Sons
Stonewall Uprising
Strange Powers: Stephen Merritt and the Magnetic Fields
Leslie Jordan: My Trip Down the Pink Carpet
CAMPY - INTENTIONAL OR NOT - FILM OF THE YEAR
Burlesque (UM, WINNER)
Charlie St. Cloud
I'm Still Here
Piranha 3-D
Sex and the City 2
TV DRAMA OF THE YEAR
Boardwalk Empire
Damages
Dexter
Mad Men
The Good Wife (WINNER)
The Walking Dead
True Blood
TV MUSICAL OR COMEDY OF THE YEAR
Glee (WINNER)
Modern Family
Nurse Jackie
The Big Bang Theory
30 Rock
TV DRAMA PERFORMANCE OF THE YEAR
Claire Danes - Temple Grandin
Michael C. Hall - Dexter (WINNER)
Juliana Margulies - The Good Wife
Elisabeth Moss - Mad Men
Edgar Ramirez - Carlos
TV COMEDY PERFORMANCE OF THE YEAR
(TIE)
Louis C.K. - Louis
Chris Colfer - Glee (WINNER)
Laura Linney - The Big C
Jane Lynch - Glee (WINNER)
Jim Parsons - The Big Bang Theory
LGBT-THEMED TV SHOW OF THE YEAR7
Glee (WINNER)
Modern Family
Nip/Tuck
RuPaul's Drag Race
Ugly Betty
CAMPY - INTENTIONAL OR NOT - TV SHOW OF THE YEAR
Hot in Cleveland (WINNER)
Sarah Palin's Alaska
The A List
The Colbert Report
The Real Housewives franchise
THE WE'RE WILDE ABOUT YOU RISING STAR AWARD
Darren Criss - Glee (WINNER)
Andrew Garfield - The Social Network and Never Let Me Go
Mila Kunis - Black Swan
Chloe Grace Moretz - Kick Ass, etc.
Sarah Steele - Please Give
UNSUNG FILM OF THE YEAR
Easy A (WINNER)
Mother and Child
Please Give
Scott Pilgrim Vs. the World
The Dissappearance of Alice Creed
UNSUNG TV SHOW OF THE YEAR
Archer
Bored to Death
Hung (WINNER)
Lone Star
Louie
Ugly Betty
WILDE WIT OF THE YEAR
Stephen Colbert and the writers of The Colbert Report
Tina Fey and the writers of 30 Rock
Rachel Maddow (WINNER)
Joel McHale
Aaron Sorkin
Jon Stewart and the writers of The Daily Show
TIMELESS AWARD
Given to a living actor or performer with an exemplary career of marked by smarts, character and wit. This year's recipient is:
Angela Lansbury

Legjobb film

Szerelmes lettem

A közösségi háló

Fekete hattyú

The Kids Are All Right

Toy Story 3

Legjobb alakítás

Annette Bening - The Kids Are All Right


Christian Bale - The Fighter

Colin Firth - A király beszéde

James Franco - 127 óra, Howl

Lesley Manville - Another Year

Natalie Portman - Fekete hattyú

0 Tovább

Water for Elephants - trailer és leírás

Robert Pattinson Oscar-díjasok közé keveredett. A hardcore Alkonyat-rajongóknak most szólunk, itt bizony színészet lesz a vásznon.

A tengerentúli mozikba április 22-én érkező alkotás jó kis 1930-as évekbeli kosztümös alkotás, a cirkusz világába kalauzol el minket, mindezt Sara Gruen bestseller regényére alapozva. Egy Jacob nevű öregember mesélni kezdi a leghíresebb amerikai cirkusz, valamint saját szerelmi történetét. A fiatal Jacob (Pattinson) állatorvosként egy cirkuszhoz szegődik, ahol szerelmes lesz az idomárnő Marlena-ba (Reese Witherspoon). Az érzelmek sokáig csak a mélyben tombolnak, a cirkuszigazgató August (Chritoph Waltz) ugyanis Marlena férje. A két fiatal mégis élethosszig tartó szerelemre lel.

A Constantine - A démonvadász és a Legenda vagyok rendezője, Francis Lawrence új filmje.

0 Tovább

Scott Pilgrim - nyitány

Azoknak, akik nem értik, mikért a Scott Pilgrim az egyik legjobb képregény-adapt.

0 Tovább

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Utolsó kommentek