Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy éhségsztrájk margójára

Kormányellenesnek is mondott, mindenesetre az aktuális kormányzat (és rendszer) működésével egyet nem értők hangadásának napjait éljük. Míg holnap, október 23-án a Szabad sajtó útjára szervezett "Nem tetszik a rendszer"-jelszavú tüntetés hozza lázza a (zömében baloldali érzelmű) polgárokat, addig a Napfény városa, Szeged hírneves egyetemének emblematikus nagyelőadója ad helyt egy érdekes rendezvénynek. Fussuk csak végig, miről is van szó!

Egy volt HÖK-tag, Juhász Tamás Imre éhségsztrájkot hirdetett és szervezett meg a fent nevezett előadóterembe, mely a kormányzat felsőoktatási reformja tervezete elleni tiltakozást fejezné ki a szervező(k) részéről. A sztrájk teljeskörű publicitást tudhat magáénak, maga az esemény tegnap este hattól tart hétfő reggel hatig. A sztrájkon több hírforrás szerint is nagy számmal képviseltetik magukat a kari HÖK-ök, támogatást és létszámot biztosítva az eseménynek. Ezek voltak a tények, most némi vélemény...

Nem tagadhatom meg filmes irányvonalamat, ezért elsőként Steve MqQueen Éhség című filmjére utalnék, amely ugyanezt a problémakört járja végig: a rendszerrel megbékélni nem képes politikai aktivista a börtön falai közt halálra éhezteti magát, ezzel is példát statuálva saját életén keresztül. Ha figyelmesen átolvassuk ezt a mondatot, számos fontos különbséget láthatunk: ebben az országban biza senki sincs bezárva, főleg nem az egyetemek falai közé. Ahogy még az én középiskolai évemben gyakori szófordulat volt tanárok részéről is: "Nem kötelező az érettségi, mehetsz dolgozni is!" Már csak a tinédzser lázadás okán is sokan leérettségizhettek azok közül, akik eme felhívást hallhatták!

Ami már évtizedes probléma a magyar munkaerőpiacon (sőt, az oktatási alrendszerben is), hogy nincs épkézláb középfokú végzettséggel rendelkező osztály (sajna marxi értelemben, bár őt sokan nem szeretik a ráaggatott kommunista-szocialista értelmezések miatt, de jómagam most csak a munkásosztályt érintő nézeteit veszem alapul). Ma mindenki diplomát akar, amihez az állam eddig bőkezűen segítséget nyújtott: nem kívánok statisztikákkal példálózni (elvégre csak eszmefuttatás a bejegyzés), de minden mostani diplomás nézzen csak magába, hogy közülük hányan szerezték meg állami pénzen azt a diplomát, aminek megszerzése során is tömegképzésben vettek részt, a munkaerőpiaci esélyeik drámai romlásáról, valamint az állami költekezés volumenéről nem is beszélve. Megértem én azokat, akik ódzkodnak a röghöz kötöttség ötletétől is, de vajon hányan vennék ezt fordított helyzetben jó néven? Drasztikus példa jutott eszembe: vajon hányan örülnének annak, ha a nyugdíjas éveik alatt nem kapnák meg a nekik járó jussukat, hanem állami kiadásokat csökkentenének belőle?

Még mielőtt valaki bértollnoknak tartana, vessen egy pillantást a facebook-oldalamra, hány követőm is van... 158 ember (in)aktivitása nem épp a jól jövedelmező blogok sorába emeli szorgoskodásomat, de félre ne értsen senki sem, óriási hálát érzek feléjük. Ami miatt érdekesnek tartom a témát, hogy közeledve október 23-ához, annak szellemében vázoljak valamit: vajon 1956-ban egy majd kilencvenezres tagsági bázissal rendelkező, közösségi portálon elérhető csoport szervezte a tüntetést? A választ remélem mindenki azonnal rávágta. A (nem csak hallgatókat érintő) mobilizációs problémáknak köszönhetően az egyetemi hallgatói közélet (nem csak szegedi viszonylatban) megsínyli a passzivitást. Még tavasszal írtam az ösztöndíjak körüli problémákról, melyre még egyetemi körökből is pozitív fogadtatásban részesültem (na nem veregették meg a hátamat, de elismerte néhány ember, van igazság abban, amit gondoltam a helyzetről). Most is remélem, nem ellenük irányuló támadásnak érzik szavaimat. Tény, nem értek egyet a módszerrel, hogy a filmes példánál maradjak, az éhségsztrájk nem egy tisztítókúra időtartamával megegyező hosszúságú. Viszont nem lehet amellett sem elmenni, hogy mi is zajlik felsőoktatás terén. Politikai lózungokat kapunk életpályákról, utakról, újra meg újra átalakuló finanszírozási és képzési struktúrákról, közben pedig mint traktor a Ferrrarival szemben, úgy maradunk egyre inkább le az Unió (sokat szidott, sokat dicsért) országaihoz képest. Ezen a téren cseppnyi fejlődés sincs, a képzési struktúra lojális a régi iskola tanáraihoz, akik talán még a traktornál is lassabban képesek követni a mellettük elszaladó (nem mindig) szép új világot.

Hogy tetszik vagy sem ez a rendszer, az mindenkinek a saját értékítéletére van bízva. Manapság úgyis kétféle alternatíva-választás dívik: vagy tüntetek és ellenzek mindent, vagy szépen itthagyom a Kárpát-medencét. Mindkét út járható, sokan tudnának felsorakozni egyik vagy másik véglet mellett. Amit remélek, hogy ez a kormányzat (ha már annyit bizonygatta), okosabb és ügyesebb, mint elődje volt. Hiszen hasonló cipőben ők már emberek százezreinek indulatait szították, míg most két kézzel tolnák le a keserű pirulát minden, tőlük eltérő szólamot éneklő torkán. Most egyetemi hallgatók emelik fel (hangjuk helyett) az üres tányérokat és a folyton újratöltött vizespoharat. A kérdés csak az, vajon bennük fordított helyzetben lenne-e kurázsi mindazzal együtt működni, amiként most harcolnak? Ez talán a legfontosabb kérdés, mert itt bizony tárgyalni kell elkezdeni!

A rendszer nem tetszik, vállalom. Előtte sem tetszett. Mint mindenki, kergettem fixa ideákat, álmodtam egy szebb világot, eddig eredmény nélkül. Nem várom el, hogy más hozza el nekem a szebb jövőt, de egyelőre nem érzem a hátteret ahhoz, hogy változás/változtatás legyen. Paternalista polgárokként tűrjük, amit kiró ránk az aktuális PÁRT.

Egyre inkább érzem, tetszettek volna drága szüleink és nagyszüleink egy rendes rendszerváltást csinálni. Sokáig azért örülhettünk a Kárpát-medencének, mert felfogta a szelet. Most az nem tetszi, hogy megül a szarszag (elnézést a vulgaritásért, de egy VV-korban ez több mint elfogadott).

Az indokával egyetértek, a kivitelezésével nem, de egy a szavunk:

A felsőoktatást meg kell reformálni, melyben azonnali és hosszútávú döntések szükségeltetnek!

0 Tovább

Eurocine 27 a Belvárosi Moziban

Első alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon Európa tradicionális filmszemléje, az EuroCine 27, a vetítések első állomása Szeged. Az Európai Bizottság által koordinált rendezvény hazai megrendezésének uniós elnökségünk adott apropót, így az ezen félév által kiemelten kezelt témák filmes feldolgozásaiból is merít a szemle filmfelhozatala.

Európa 2004-ben ünnepelte 10 új tagállam csatlakozását, mellyel egy időben az EuroCine 25 is útjára indult, azzal a céllal, hogy az európai kreatív filmgyártás kiemelt figyelmet kaphasson. Ma, hét évvel később és két újabb tagországgal bővülve, az EuroCine 27 egy kihagyhatatlan eseménnyé vált, amelyre idén Magyarországra érkezik Európa minden szegletéből egy-egy filmkülönlegesség.

A filmfesztivál idei termése hosszas válogatás eredménye. A felsorakoztatott alkotásokat az érdeklődők április 14. és május 13. között tekinthetik meg három magyar nagyvárosban, Budapesten, Pécsett és Szegeden, valamint öt európai fővárosban.

A válogatás során olyan újdonságok kerülnek bemutatásra, melyeket Magyarországon még nem játszottak korábban.

A fesztivál egy kétnapos szegedi vetítéssorozattal indul április 14-én. Egy héttel a szegedi vetítések után következik a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosának szerepét betöltő Pécs, ahol az Uránia Filmszínház ad otthont további nyolc nemzetközi film vetítésének.

Az EuroCine 27 utolsó állomásának a budapesti Corvin Mozi ad otthont, ahol a fesztivál valamennyi alkotását levetítik. Május második csütörtökén és péntekén az igazán kitartóak a délutáni óráktól egészen késő estig válogathatnak igazi ínyencségek közül.

A magyar EU-elnökség egyik fő célkitűzése a Bizottsággal karöltve egy roma keretstratégia kidolgozása az európai cigányság integrációjának elősegítése érdekében. A témához szorosan kapcsolódik Tony Gatlif alkotása a Liberté című francia film, amely május 9-én a Corvin Moziban kerül bemutatásra. A vetítést követően az érdeklődők a film és a téma szakértőivel folyatott vitafórumon is részt vehetnek.

A filmrajongóknak tehát érdemes lesz az elkövetkező hetekben sűrűbben böngészni a programfüzeteket és a megnevezett mozik műsorát, mert eddig még be nem mutatott, igazi európai fesztiválfilmek érkeznek, baráti jegyáron.

A szegedi Belvárosi moziban április 14-15-én lesz az EuroCine 27 Fesztivál.

Program:

14. csütörtök

16.30 óra: THE OVER THE HILL BAND (Meisjes) – 2009, színes belga film, rendezte: Geoffrey Enthoven, 100 perc

18.30 óra: PLATO’S ACADEMY (Akadimia platonos) – 2009, színes görög film, rendezte: Filippos Tsitos, 103 perc

20.30 óra: TEARS OF APRIL (Kasky) – 2008, színes finn film, rendezte: Aku Louhimies, 115 perc

 

15. péntek

16.30 óra: EAMON – 2009, színes ír film, rendezte: Margaret Corkery, 86 perc

18.30 óra: LANDSCAPE NO 2 (Pokrajina St. 2) – 2008, színes szlovén film, rendezte: Vinko Möderndorfer, 90 perc

20.30 óra: AUTUMN BALL (Sügisball) – 2007, színes észt film, rendezte: Veiko Ounpuu, 123 perc

0 Tovább

MET Live Opera - Rossini: Ory grófja

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS a New York-i Metropolitan Operából

Szeged, Belvárosi mozi, 2011. április 9., szombat, 19 óra

A mindig huncut mosollyal ábrázolt olasz zseni, Rossini utolsó vígoperája az Ory grófja. A remekművet mindennél jobban jellemzi a kortárs, Berlioz találó mondata, aki szerint a mű „zenei szépségeiből két vagy három opera sikerét is biztosítani lehetne”.

 

A történet:

Míg a férfiak otthonuktól távol háborúznak, magányos asszonyaikat Ory gróf és lovagjai ostromolják. A gróf remeteruhában majdnem elcsábítja a környék sóvárgó hölgyeit. Éjjel társaival apácáknak öltözve sikerül bebocsátást nyerniük a kastélyba, hogy a vár hölgyeit meghódíthassák. A Grófné döbbenten tapasztalja, hogy Colette nővér szerelmével üldözi őt; egy másik „apáca” pedig kifosztja a borospincét, így mulatozásba fullad az esti ájtatosság. Ory útját azonban saját apródja keresztezi. Mi több, a háborúnak is vége szakad. Szerencsére egy okos férj mindig értesíti asszonyát, mielőtt hazatérne… Az Ory grófja Rossini utolsó vígoperája, amely A sevillai borbély, a Hamupipőke és más mesterművek méltó megkoronázása.

A ritkán játszott vígoperát a Szegedi Nemzeti Színház is műsorára tűzte tavaly Anger Ferenc rendezésében.

A Tony-díjas rendező, Bartlett Sher a Sevillai borbéllyal és a Hoffmann meséivel már nagy sikereket aratott a MET-ben. Az új rendezésben három bel canto virtuóz is színpadra lép: Juan Diego Flórez (Ory gróf), Diana Damrau (Adéle grófnő) és Joyce DiDonato (Isolier).

 

0 Tovább

Szegedi moziműsor 2011.04.07. - 04.13.

 

A zöld sárkány gyermekei 17:30
Maci Laci 3D 16h, 7-8., 10-13. 18h, 10. 10h is
Menedék 19:30
Met Live - Rossini: Ory grófja 9. 19h
Precious - A boldogság ára 16, 20:30
Fekete hattyú 7-8., 10-13. 20h
Rango 18:15

 

 

A mestergyilkos 14:15, 16:15, 18:15, 20:15, 8-9. 22:15, 9-10. 10:15, 12:15 is
Csúcshatás 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 8-9. 22:30, 9-10. 10:30, 12:30 is
Maci Laci

13h, 15h, 17h, 19h, 9-10. 11h is

3D: 14h, 16h, 18h, 20h, 8-9. 22h, 9-10. 10h, 12h is

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles 13:45, 18:15, 8-9. 22:30 is
A király beszéde 19:30
Álomháború 14h, 17:45, 20h, 9-10. 10h is
Anyát a Marsra

9-10. 11:45

3D: 13:15, 9-10. 11:30 is

A rítus 15:15, 8-9. 21h, 9-10. 10:45 is
Ébredj velünk 13:30, 17:30, 8-9. 21:45
Elhajlási engedély 20:30, 7., 9-13. 16h, 8. 15:30
Kellékfeleség 13h, 17:30, 19:45, 8-9. 22h is
Rango 7., 9-13. 15:30, 8. 16h, 9-10. 11:15 is
Sanctum 3D 15:30, 8-9. 22:15 is
Sorsügynökség 16h, 18h, 20:15, 8-9. 22:15, 9-10. 12h is

 

 

Egy család 7-10. 19h, 11-13. 21h
Fényes csillag 7-10. 21h, 11-12. 19h
Még egy csók 13. 19h
0 Tovább

Világmegváltók Filmklub - A nap vége

Belvárosi Mozi, április 5. 18.15: Ingmar Bergman: A nap vége - 1957, ff., svéd film, 87 perc

A Szamócáskert címen is ismert film a Trilógiához kapcsolható Bergman életmûvén belül. A fõszerepet játszó Victor Sjöström a korai svéd film meghatározó alakja, gondoljunk csak a Halál kocsisára.

Isak Borg közeledik a nyolcvan felé, elismert orvos, maga mögött egy dolgos, de önzésben leélt élet. Felmerül a kérdés: hol rontottam el, mit lehetett volna másképp csinálni? Egy álomképben a professzor visszautazik saját múltjába, mintegy külsõ szemlélõként végigjárja létének stációit, a visszafordíthatatlanság tudatában szemlélõdik csendben. Találkozik menyével, aki figyelmezteti, hogy nem csupán egyéni, de generációs ez a sármmal palástolt kegyetlenség (Isak fia nem akar gyereket, ahogy annak idején õ sem). Az öregúr végül saját maga által ítéltetik meg; a görög tragédiák szerkezetét használó film az álomba való belehullással kezdõdik és ér véget.

A nap vége Bergman talán legjellegzetesebb pszichoanalitikus filmje. A Trilógiában Isten, a semmi, illetve a lét csendje idézõdött, itt, ahogy a Hetedik pecsétben Max von Sydow belenéz a boszorkány szemébe, Isak saját szemében látja az elhalasztott élet csendjét.

Bevezetőt mond: Ibos Éva művészettörténész, médai tanár

Belépőjegy: 400 Ft

0 Tovább

Legenda - A szegedi diák-Hamlet története

Premiervetítésre vár minden kedves érdeklődőt a szegedi Belvárosi Mozi, 19:30-tól a Legenda - A szegedi diák-Hamlet története című filmre.

1941 októberében két szegedi egyetemi hallgató, Horváth István és Tóth Kata tragikus haláláról, megrendítő öngyilkosságáról adtak hírt a korabeli lapok.

A tragédia hőse Horváth István, a szegedi tudományegyetem másodéves bölcsészhallgatója alig néhány hónappal korábban, mint a magyar színházi élet új, nagyreményű ígérete, már szerepelt a sajtó hasábjain.

A Hamlet próbái alatt alakult ki az életre szóló (és tényleg egész életükre szóló) szerelem a rendező Horváth, és a Gertrudist játszó Tóth Kata harmadéves vegyészhallgató között, amely végülis a tragédiához, a pesti Duna parton lévő Carlton Szállóban elkövetett öngyilkosságukhoz vezetett.

színes és f-f magyar dokumentumfilm, 90 perc

Írta: Bubryák István, Operatőr: Sibalin György
Rendező: Radó Gyula m.r.c., Producer: Bubryák István
Gyártó: Szín-Tér-Kép Alapítvány

Narrátor: Szabó Gabi, Pataki Ferenc, Székhelyi József
Szereplők: Gesler Lili, Baronits Gábor, Kálloy Molnár Péter

0 Tovább

Szegedi moziműsor 2011.03.31. - 04.06.

 

A nap vége 5. 18:15
Egy jobb világ 15:30, 20:30
Három 17:30
Legenda - A szegedi diák-Hamlet története 1. 19:30
Womb - Méh 19:30
Anyát a Marsra 3D 16h, 18h, 2-3. 10h is
Fekete hattyú 31-4., 6. 17.45, 31., 2-6. 20h

 

 

Maci Laci 3D (premier előtt) 2-3. 10:30, 12:30
Sorsügynökség 14h, 16h, 18h, 20h, 1-2. 22h, 2-3. 10h, 12h is
A Föld inváziója - Csata: Los Angeles 13:30, 15:45, 18h, 20:15, 1-2. 22:30, 2-3. 11:15 is
A király beszéde 16h, 19:45, 1-2. 22:15 is
Álomháború 13h, 15:30, 17:45, 20h, 1-2. 22:15, 2-3. 11h is
Anyát a Marsra

11:45

3D: 14:15, 16:15, 2-3. 10:15, 12:15 is

A rítus 19:30, 31-4., 6. 17h, 1-2. 21:45 is
Ébredj velünk 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 1-2. 22:30, 2-3. 10:15, 12.15 is
Elhajlási engedély 13:45, 18:15, 20:15, 1-2. 22:15 is
Féktelen harag 3D 31-5. 18.15
Gagyi Mami - Mint két tojás 31-4., 6. 15h
Gulliver utazásai 3D 2-3. 11:15
Kellékfeleség 13h, 15:15, 17:30, 19:45, 1-2. 22h is
Rango 17:30, 31. 14h, 1-6. 13h, 15:15, 2-3. 11h is
Sanctum 3D 31-4. 20:30, 1-2. 22:30 is

 

 

Frankofón Filmek Éjszakája

31. csütörtök

18h Egy másik ember

20h Profi bérgyilkost keresünk - nem nem akadály

22h Szívrablók

23:59 Marokkó

01:30 C.R.A.Z.Y.

Egy komoly ember 1-3. 21h, 4-5. 19h
Felkavar a szél 1. 18h
Nem vénnek való vidék 2-3. 19h, 4-6. 21h
0 Tovább

Szegedi moziműsor 2011.03.24.-03.30.

 

A király beszéde 16h, 18:15, 20:30
A szív forradalma 28. 20h
Gryllus Vilmos gyermekkoncertje 26. 10:30
Anyát a Marsra 3D 16h, 18h, 27. 10h is
Gyermekeim apja 19:30
New York, I Love You 17:30
Sanctum 3D 24-27., 29. 20h

 

 

Álomháború 13:15, 15:30, 17:45, 20h, 25-26. 22:15, 26-27. 11h is
Ébredj velünk 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 25-26. 22:30, 26-27. 10:15, 12:15 is
A Föld inváziója - Csata: Los Angeles
13:30, 15:45, 18h, 20:15, 25-26. 22:30, 26-27. 11:15 is
A király beszéde

16h, 19:45, 25-26. 22:15 is

Anyát a Marsra

26-27. 10h, 12h

3D: 13h, 15h, 17:15, 26-27. 11h is

A rítus 17h, 19:30, 25-26. 21.45, 26-27. 12:30 is
Elhajlási engedély 14h, 18.15, 20:15, 25-26. 22:15 is
Fekete hattyú 16:15, 26-27. 12h is
Féktelen harag 3D 19:30, 25-26. 21:45 is
Gagyi Mami - Mint két tojás 14:45, 26-27. 10:15 is
Gulliver utazásai 3D 26-27. 10h
Kellékfeleség 13h, 15:15, 17:30, 19:45, 25-26. 22h, 26-27. 10:45 is
Rango 13h, 15:15, 17:30, 26-27. 11h
Sanctum 3D 14.15, 18:15, 20.30, 25-26. 22:30 is

 

 

A gyűlölet 30. 19h
A következő három nap 24-27. 21h, 28-29. 19h
Lost Highway - Útvesztőben 24. 15:30
Párizs, szeretlek! 25-27. 19h, 28-30. 21h
0 Tovább

Világmegváltók Filmklub - A vihar kapujában

A filmklub következő előadása a szegedi Belvárosi moziban


március 22.

18.15 óra: Akira Kurosawa: A vihar kapujában - 1950, ff. japán, 83 perc


Ismeretes, hogy A vihar kapujában narratívája hány filmet ihletett (Közönséges bűnözők, Hosszú jegyesség), idézett meg konkrétan (Martin Ritt konkrét újrája, a Gyalázat című western-remake), nem beszélve a TV-sorozatokról (X-akták, Star Trek: A következő generáció, My Name Is Earl). És Kuroszava adaptációja a Viharkapu és A cserjésben című novellák ötvözése.


Bevezetőt mond: Ibos Éva médiatanár, művészettörténész


Belépőjegy: 400 Ft

0 Tovább

Szegedi moziműsor 2011.03.17. - 03.23.

 

A félszemű 16h, 20:30
Sanctum 3D 18., 20-23. 20h
MET Live - Donizetti: Lammermoori Lucia 19. 18h
A dilemma 17:30
Anyát a Marsra 3D 14h, 16h, 18., 20-23. 18h, 20. 10h is
A vihar kapujában 22. 18:15
Nem beszélek zöldségeket 19:30

 

 

 

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles 13:15, 15:30, 17:45, 20h, 18-19. 22:15, 19-20. 11h is
Sanctum 3D 13:30, 15.45, 18h, 20:15, 18-19. 22:30, 19-20. 11:15 is
A király beszéde 16h, 18.15, 20:30, 20. 11:45 is
A negyedik 14h, 19. 11:45 is
Anyát a Marsra

14:30, 19-20. 10:30, 12.30 is

3D: 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 19-20. 11:30 is

A rítus 13h, 17:15, 19:30, 18-19. 21:45 is
Elhajlási engedély 16:30, 18:30, 20:30, 18-19. 22:30 is
Fekete hattyú 15:15, 18-19. 21:30, 19-20. 10:45 is
Féktelen harag 3D 16h, 20h, 18-19. 22h is
Gagyi Mami - Mint két tojás 18h, 17., 19-23. 14h is
Gulliver utazásai 3D 18. 13h, 19-20. 10:15, 12:15
Kellékfeleség 13h, 15:15, 17:30, 19:45, 18-19. 22h, 19-20. 10:45 is
Rango 14:15, 16:15, 18:15, 20:15, 18-19. 22:30, 19-20. 10h, 12h is

 

 

Egy néma kiáltás 17., 19-20., 22. 19h
Scott Pilgrim a világ ellen 17-19., 21-22. 21h
Egerek és emberek 18. 18h
Öld meg Cartert!
23. 19h
0 Tovább
«
12

Prolihisztor

blogavatar

Szelektált válogatás egy harmincas webpolgár gondolataiból, filmes írásaiból. Vélemény-folyam, mely műfajokhoz és témákhoz nem, csak személyhez kötött.

Utolsó kommentek